• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lyssna på ett smakprov ur Stina och Birgits podcast. Foto: SVT

Stina, 96, och Birgit, 86, gör podcast

Uppdaterad
Publicerad

Filip och Fredrik, Alex och Sigge ...
Nu finns ytterligare en podcastduo att hålla koll på. Och denna duo kan vara Sveriges äldsta.
– Vi pratar mycket. Och de andra här på äldreboendet lyssnar på oss, förklarar Birgit Lindholm, 86.

Om man levt i nästan ett helt sekel sitter man vanligtvis på en hel del goda historier – och erfarenheter.

Det gör väninnorna Stina, 96, och Birgit, 86, på äldreboendet Solängen i Vänersborg. Och de har inga problem med att göra det offentligt.

– Vi pratar mycket. Det säger dom här på boendet, ”ni bara pratar och pratar”. Och så sätter dom oss tillsammans och så får de andra sitta och lyssna på oss, berättar Birgit Lindholm.

”Har mig mycket om livet”

Stina Andersson sitter intill och nickar. Det blir sällan långa tystnader när de två väninnorna umgås och kanske var det just därför som de parades ihop när 18-åriga Julia Sunnerberg, projektledare på ABF Fyrbodal, hörde av sig till Solängen med idén om att producera en podcast.

– Eftersom det skiljer flera generationer mellan oss är det intressant och lärorikt att få prata med Birgit och Stina. De har lärt mig mycket om livet och om mig själv. De är så fulla av erfarenheter och kunskap, berättar Julia Sunnerberg.

Pratar relationer och sex

Resultat har fått namnet ”En liten pratstund med Stina och Birgit”. Fördomar, relationer, sex- och samlevnad är några av de ämnen som hunnit avverkas under de fem timmar som hittills spelats in. Och inte sällan jämförs skillnader mellan då och nu.

– Sex var inget man pratade om förr. Det var ”hysch hysch”. Nu är det öppet så att vem som helst kan hoppa i säng med vem som helst. Då hette det att man skulle hålla på sig, förklarar Stina Andersson.

– Jaja, man glömmer så fort vad man pratat om så det är bra, tillägger Birgit.

Vad är en podcast?

– Jag vet inte vad det är. Jag har aldrig hört talas om det förrän nu, säger Birgit.

– Vad är det? En bodcast eller vad kallar du det?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer