Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska biskopen vill att koranbränning ska klassas som hatbrott. Foto: SVT

Biskopen efter koranbränningen: Vill se utredning mot att skända heliga skrifter

Uppdaterad
Publicerad

Åke Bonnier, biskop i svenska kyrkan, fördömer koranbränningarna och vill se en utredning om det går att klassa handlingen som som hets mot folkgrupp.

– Jag tycker att man borde utreda ett förbud mot att bränna eller skända alla typer av heliga skrifter, säger han till SVT.

Koranbränningen utanför Stockholms moské i förra veckan fortsätter att väcka kraftiga reaktioner internationellt. Även påven har uttryckt sin avsky för händelsen.

Nu kommer en reaktion även från Åke Bonnier, biskop i Skara stift men just nu även talesperson för ärkebiskop Martin Modéus under hans semester.

Vill att det klassas som hatbrott

– Det är ett angrepp inte bara mot det muslimska folket utan mot alla oss troende, säger Åke Bonnier.

Han menar att det måste till en utredning för att se om det går att klassa som hatbrott eller hets mot folkgrupp att bränna heliga skrifter.

Blir inte det ett intrång i yttrandefriheten?

– Yttrandefriheten handlar om att stå upp för saker, men det handlar inte om att få göra det till vilket pris som helst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.