– Att inte ens nämna att en EU-medborgare och journalist sitter fängslad, det är nonchalant.
Det säger Björn Tunbäck, styrelseledamot i organisationen Reportrar utan gränser som länge deltagit i kampen för att få Dawit Isaak fri.
Nya biståndspengar
I november beslutade EU att ge Eritrea nya biståndspengar. Det rör sig om 200 miljoner euro de närmsta fem åren. Pengar som även den svenska regeringen står bakom. Detta samtidigt som landet kränker mänskliga rättigheter och den svenske journalisten Dawit Isaak är inne på sitt 15 år i eritreanskt fängelse.
I en debattartikel i GP på måndagen menar organisationen Reportrar utan gränser att EU har övergett Dawit Isaak.
– Jag har själv frågat EU-kommissionen rakt ut om de nämnt Dawit Isaak, det har de inte, säger Björn Tunbäck.
EU-kommissionens biståndsavdelning hänvisade till EU:s uttalande från 2014 om Dawit Isaak och politiska fångar. Men det aktuella biståndsbeslutet till Eritrea har man inte förknippat med några speciella åtgärder.
– Just bistånd brukar motiveras med att man då kan ställa krav och diskutera. Men om man inte diskuterar ett sånt fall, vad ska man då ha det till? säger Björn Tunbäck.
EU-parlamentet kritiserar
Även EU-parlamentet har reagerat. I förra veckan antogs en kritisk resolution mot Eritrea. Där kräver man att Isaak släpps och att Eritreas bistånd uttryckligen ska gå till utveckling av bland annat mänskliga rättigheter. Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson menar att de 200 miljoner euro man ger i bistånd borde hängt samman med hårdare villkor.
– Jag är kritisk mot att det ser ut såhär, det är upprörande, säger Lars Adaktusson.
”Inte glömd”
Utrikesdepartementet skriver i en kommentar till SVT Nyheter Väst att Dawit Isaak inte är glömd. Man framhåller att biståndet till Eritrea ska innehålla insatser för mänskliga rättigheter och för att förstärka rättsväsendet.