Katarina Erman, teamchef för specialindrivningen hos Kronofogden i Göteborg Foto: TT

Bitcoin auktioneras ut hos Kronofogden

Publicerad

Kronofogden har för första gången tagit in den digitala valutan bitcoin vid en utmätning av en skuld. Och under en vecka framåt pågår auktionen av valutan som de fann hos ett Västsvenskt företag.

Det handlar om 0,6 bitcoin och det kanske inte låter som att det skulle vara värt så mycket. Men vid utmätningen som skedde i somras beräknades värdet till runt 23.000 kronor.

– Vi ser på bitcoins som vilken tillgång som helst, och som vi väldigt gärna utmäter och säljer så att pengarna kan gå till dem som ska ha pengar, säger Katarina Erman som är teamchef för specialindrivningen hos Kronofogden i Göteborg och Malmö.

Stigit i värde

Bitcoin kan beskrivas som en krypterad datafil som möjliggör betalning mellan användare över internet oberoende av finansiella institut eller banker. Valutan har också under 2017 stigit avsevärt och under torsdagen passerades den magiska gränsen på 5.000 dollar eller motsvarande drygt 40.000 kronor.

På Kronofogden ser man alltså det som vilken annan tillgång som helst. Det kan dock vara svårt för dem att komma åt den eftersom bitcoin finns i digitala miljöer som på datorer, telefoner och i så kallade molnlagringar.

– Det här är det första fallet som vi har ute för auktion och vi är väldigt glada över att ha lyckats. Vi hittade det när vi gjorde en utmätning av ett företag. Vi har vässat våra verktyg för att vi ska kunna hitta de här tillgångarna. säger Erman.

Krävs nycklar

Bitcoins förvaras i en digital plånbok och det kan också göra det svårt att komma åt pengarna. 

– När vi väl har hittat plånboken kan det vara svårt att ta sig in eftersom man måste komma åt vissa nycklar eller lösen. Men i det aktuella fallet har vi lyckats med det och tagit det i mål, säger Erman.

Eftersom valutan används för anonyma köp har man sett att det används inom organiserad brottslighet. Beslaget kan därför ses som en framgång för Kronofogden för att säkra tillgångar hos personer som har kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Vi ser att det kan vara ett sätt för att försvåra för kriminella som använder det här systemet som är anonymt. Vi ser oss som en viktig pusselbit i att försvåra att brottsvinster går vidare andra kriminella handlingar.

Fler fall på gång

För Kronofogden är också den första auktionen med bitcoins involverade bara en början.

– Absolut, vi har redan andra fall med bitcoins som är på gång, säger Erman.

Detta är bitcoin

Visa

Bitcoin är en digital valuta — även kallat kryptovaluta — som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Marknadsvärdet på en bitcoin ligger den 10 oktober 2017 runt 4 800 dollar, motsvarande drygt 38 000 kronor, per bitcoin. Vid årsskiftet kostade en bitcoin 978 dollar.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: Reuters, Marketwatch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer