Foto: SVT

Bjöd på tårtkalas under penningkrisen

Uppdaterad
Publicerad

De anställda bjöds på tårtkalas samtidigt som Saab hade akut penningkris. Den stundande rättegången väcker känslor och minnen för före detta Saabanställda.

– Det var väl kanske inte helt schysst, säger Stefan Zander, före detta materialhanterare på Saab.

23 februari 2011 var det kalas mitt i monteringshallen på Saabfabriken. Det bjöds på korv med bröd och 372 tårtor hade bakats. Dessutom framträdde Tomas Ledin. Saab firade sin ”självständighetsdag”då ett år hade gått sedan holländska Spyker tagit över som ägare efter General Motors. Utåt signalerades framtidstro. På fabriksgolvet visste ingen att  företagsledningen samtidigt  brottades med akut likviditetskris.  

– Vi var ju lite splittrade men kalaset var en positiv sak. Det var glädje och det fanns en framtidstro, minns Stefan Zander.

Saab

”Förd bakom ljuset”

Han själv arbetade som materialhanterare på Saab i runt 20 års tid. Förutom tårtkalaset minns han de följande produktionstoppen under våren 2011 som slutade med att biltillverkningen stannade för gott. I dag har han delvis en annan bild av det som hände. Han tror själv att ledningens agerande med tårtkalas och framtidsoptimism var ett sätt att förhindra en massflykt från företaget.

– Visst blev man förd bakom ljuset, men jag tror de hade en vinst i att lugna oss och hålla oss kvar, för skulle de starta upp igen om det löste sig så var de tvungna att ha kompetent personal på plats.

Men vad känner du över ledningens agerande när de visste hur allvarlig situationen var?

– Vi visste att det var ett spel och man såg det som ett spel. Det var väl kanske inte helt schysst men jag kan ändå förstå tanken att hålla kvar den lilla glädje som fanns.

Kluven till agerandet

Att den gamla Saabledningen, med bland annat Jan-Åke Jonsson och Victor Muller, nu är åtalad för bland svindleri och andra olagligheter i samband med deras försök att rädda fabriken, är inte helt lätt att ta in.

– Givetvis hade vi många timmar på oss och spekulera och vi visste att de raggade pengar. Men att de skulle ha ägnat sig åt några oegentligheter fanns inte på kartan, säger Stefan Zander.

I dag är han kluven till agerandet och han tycker att man kan se det på två sätt.

– Var det så att de verkligen ville få in pengar och rädda fabriken och oss anställda så är det ju nobelt. Men handlar det om skattetekniskt svindleri är det illa, då får de ta sitt straff för även storfräsarna måste följa lagen.

Kommer du att följa rättegången?

– Visst är det intressant att följa vad de landar, men det rättsliga efterspelet är egentligen trivialt. För mig var fabriken det viktiga och den gick inte att rädda, Saab-skylten är nere, säger Stefan Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab

Mer i ämnet