Foto: privat

Black Friday väcker motreaktion

Uppdaterad
Publicerad

Shoppingdagen Black Friday växer i Sverige. Men många har också fått nog av köphetsen.
– Låt den här dagen bli startskottet för en ny livsstil, uppmanar Patrik Olsson, talesperson för En köpfri dag.

Med en färsk lön på kontot och rea-erbjudanden i butikerna är det nog en och annan som ger sig ut för att shoppa denna fredag. Men det finns också de som väljer att inte köpa någonting alls just idag.

För samtidigt som köpfesten Black Friday infaller, firas också En köpfri dag. Genom att inte köpa något under 24 timmar, kan den slentrianmässiga överkonsumtionen som många fastnat i brytas, menar Patrik Olsson, talesperson för En köpfri dag i Sverige.

– Om man klarar av att stå emot köphetsen idag, när den är som starkast, kommer man nog kunna klara av att ha fler köpfria dagar, säger Patrik Olsson.

Patrik Olsson tycker att man för sitt eget välbefinnandes skull borde fokusera mer på att leva än att konsumera, men nämner också miljön som ett viktigt skäl att se över sina köpvanor.

– Vi är inte emot konsumtion i sig, men det finns rapporter som visar att vi i Sverige konsumerar som om vi hade fyra planeter. Det är överkonsumtionen vi vänder oss emot.

Men vad vill du säga till den som ser Black Friday som ett tillfälle att köpa julklappar – till billigare pris?

– Jag tycker att man ska fundera över vad som är det bästa vi kan ge till de vi bryr oss om. Är det tid eller är det prylar? För ska vi ha råd att ha alla dessa saker måste vi också offra mycket tid på att tjäna ihop till dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.