Alireza Alipour är orolig för att förlora sin begränsade syn. Han kan inte längre få tag i ögondropparna han använt hela sitt liv. Foto: SVT

Blinde Alireza kan inte få tag i sin ögonmedicin

Uppdaterad
Publicerad

I hela sitt liv har Alireza Alipour använt samma ögondroppar. Nu har läkemedelsföretaget slutat tillverka dem.

– Jag blir så arg när jag tänker på varför medicinen är borta. Det är vinstintresset som gör att jag kanske förlorar synen och får lida av den här värken, säger han.

Alireza Alipour föddes med ögonsjukdomen grön starr. Han är blind, men kan urskilja skuggor och vissa färger. Sedan han var liten har han använt ögondropparna Timolol, för att behålla synintrycken och slippa smärtor.

Medicinen slutat tillverkas

Nu finns medicinen inte längre att få tag i. Läkemedelsföretaget har slutat tillverka den. Alireza Alipour har varit i kontakt med företaget, som menar att det inte finns en marknad för medicinen. Läkemedelsföretag är inte skyldiga att producera särskilda mediciner.

Inte heller Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen har ansvar för att se till att vissa läkemedel finns på marknaden.

”Ingen tar ansvar”

Utan medicin ökar trycket i Alireza Alipours ögon. De läkemedel han provat som ersättning har gjort honom trött och illamående. Alireza Alipour är orolig för att behöva leva med smärta och för att hans syn ska försämras. Han är kritisk till att mediciner som patienter använder kan försvinna från marknaden.

– Man känner en förtvivlan, en uppgivenhet och en maktlöshet över att vara i händerna på bolagen. Det finns ingen samordning, ingen som tar ansvar för detta. Vården kan det inte, staten gör det inte och företagen har skjutit det ifrån sig med ekonomin som argument, säger Alireza Alipour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.