Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet varför Jessica Cederholm valt att utbilda sig till dödsdoula. Foto: SVT/Helena Josefsson

Blivande dödsdoulan Jessica: ”Jag älskar att prata om döden”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Cederholm från Göteborg är en av de 40 som snart kan titulera sig som certifierad dödsdoula. Hon går den första utbildningen i landet till just det.

– När jag började tala om döden så blev jag närmare livet. Det låter kanske som en kliché men det stämmer.

Det var efter att hon på olika sätt varit nära döden som terapeuten Jessica Cederholm bestämde sig för att bli dödsdoula. Hon hade då följt sin mamma in i döden när hon legat på hospice på grund av sin obotliga lungcancer och några år senare drabbades även hon själv av cancer. Det var operationer och cellgifter och hon var väldigt sjuk under en lång tid.

– Men i stället för att bli skräckslagen så blev jag nyfiken. Och varje gång jag talar om döden så känner jag mig trygg och allt blir så tydligt. Kanske mycket att säga att jag älskar att prata om döden, men jo det gör jag.

Göra döden pratbar

Jessica Cederholm är snart färdigutbildad dödsdoula och hon hoppas kunna hjälpa andra som är i en liknande situation som hennes mamma var och även hon själv som närstående.

– Jag var så vilsen och rädd, så hade någon knackat mig på axeln och erbjudit den här stödfunktionen så hade jag tagit den fullt ut.

Hon tycker att döden har ett oförtjänt dåligt rykte och hon vill verka för att göra döden mer pratbar eftersom hon märker att något löses upp inombords när människor får tala om döden.

– Vi kanske inte kan bli vän med döden men vi kan åtminstone bli bekanta med den och lära känna våra egna rädslor runt det. Då blir det inte lika läskigt och kan vara något av en gåva i slutändan.

Gått i terapi

Hon vill betona att de som dödsdoulor inte ska ersätta den palliativa vård som finns i dag och som hon tycker är fantastisk på många sätt, men som inte räcker till fullt ut enligt henne.

– Via utbildningen får vi massvis med fina verktyg för att på ett lyhört och inkännande sätt guida den döende och närstående till en trygg plats att vara med döden.

Du är en av 40 blivande dödsdoulor, finns det behov av så många?

– Vi är 10 miljoner människor i Sverige så jag tror vi behöver ännu fler dödsdoulor, säger Jessica Cederholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.