Blixtnedslag orsakade kortslutning – över 20 000 var utan el i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Blixten slog ner i ett antal elledningar vilket skapade ett stort strömavbrott i Trollhättan. Över 20 000 kunder var drabbade.

Under måndagseftermiddagen slog blixten ner i ett antal stationer i Trollhättan vilket orsakade en kortslutning i elledningarna. Initialt var det över 20 000 kunder som drabbats av strömavbrott.

– Vi har personal på plats som jobbar för fullt med att felsöka och åtgärda det så snabbt som möjligt, sa Markus Friberg på Vattenfall till SVT på måndagskvällen.

Cirka 30,000 drabbade totalt

Strax innan 18:00 hade ett antal kunder via Trollhättan Energi fått tillbaka strömmen, enligt deras hemsida.

Totalt är det ungefär 30,000 personer totalt som fått strömavbrott varav 20,000 är kund hos Trollhättan Energi och runt 10,000 hos Vattenfall.

– Vi arbetar med att koppla på successivt så i nuläget vet vi inte när alla kan få tillbaka elen, sa Markus Friberg på Vattenfall vid sex-tiden på kvällen.

Ljust igen

Runt sjutiden på måndagen meddelade Vattenfall att cirka 7000 kunder ännu inte hade el.

– Vi hoppas ha löst inom en halvtimme, säger Markus Friberg.

18:45 meddelade Trollhättan Energi att samtliga kunder har fått tillbaka strömmen.

När strömmen går kan det även vara svårt att handla mat – så förbereder du dig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Ta en förpackning extra av det du brukar äta i vanliga fall. Rotera burkarna i skafferiet så ingenting blir gammalt, tipsar Monica Rydbjer, Södertörns Lottakår. Hör mer i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.