Jawad Huseini, 19, från Afghanistan, är en av de som riskerar utvisning. Foto: Privat

Blockad mot tvångsutvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen transporterade polisen ett tiotal personer till Landvetter som ska tvångsdeporteras från landet. Flera aktivister har samlats för att demonstrera mot utvisningarna.

– Jag kom hit för att vi vill protestera mot en fruktansvärd och inhuman asylpolitik. Vi kommer stå här så länge vi behövs, säger Sara Lund Persson, 46, en av aktivisterna i blockaden.

Enligt henne var det ett 100-tal aktivister på plats utanför förvaret i Kållered, varav flera har varit där sedan kvällen innan. Hon berättar att en 15-årig pojke omhändertagits av polis, något som också bekräftas av Vian Delsoz från nätverket #vistårinteut.

– Många ensamkommande är också här för att visa sitt stöd, säger Vian Delsoz.

– De är helt uppgivna och ligger och skakar på marken, säger hon.

”Dör hellre i Sverige än utvisas”

På tisdagskvällen lyfter ett plan från Landvetter flygplats med destination Afghanistan. Ombord på planet kommer ett tiotal personer befinna sig, i väntan på att ta dem till Kabul.

En av dem som riskerar att tvångsdeporteras kan enligt #vistårinteut vara Jawad Huseini, 19, från Afghanistan och som bott 4 år i Sverige och hittades av polis på Tjörn, där han bodde.

I början av februari skrev flera debattörer en artikel i Aftonbladet om Jawads och andra afghaners situation då landet gått mot ett försämrat säkerhetsläge. Jawad berättade då att han ”hellre dör i Sverige, än blir utvisad”.

– Tanken är att visa motstånd mot deportationen, och att stoppa den så att makthavarna stoppar den, säger Sara Lund Persson, 46, en av aktivisterna i blockaden.

Enligt Ensamkommandes förbund har flera ensamkommande pojkar från Afghanistan på kort tid försökt ta sina liv –  i flera fall fullbordades självmorden.

Läs mer: ”Ensamkommande planerar kollektivt självmord”

– De personerna som sitter i förvar i väntan på deportation mår väldigt dåligt och har svår ångest. De får ha vak så att de inte skadar sig själva, säger hon.

– Svenska myndigheterna tror inte på att de riskerar sina liv genom att åka tillbaka.

Polis på plats – en bortförd i ambulans

Enligt polisens presstalesperson Stefan Gustafsson var det lugnt på platsen.

– Vi har som ambition att genomföra det här på ett lugnt och fredligt sätt, säger han.

Kan ni bekräfta att en person omhändertagits?

– Det är inget jag fått rapporter om.

Senare på kvällen sa polis att en fotograf på platsen fallit ihop och fick åka iväg med ambulans.

Fem ska ha fått stanna

Vid halv 20-tiden körde en buss mot Landvetter med de personer som tvångsutvisats.

– Det blev våldsamt när de skulle åka, säger Sara Lund Persson.

– Många av de afghanska pojkarna blev väldigt ledsna för att kompisarna skulle deporteras.

Enligt Sara Lund Persson har personer som har kontakt med de berörda sagt att fem stycken fått stanna kvar i Sverige för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.