Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Johannesson har lagt ner 4000 timmar på att renovera lastbilen från 1929. Foto: Lars Wiklund/SVT

Bo från Alingsås räddar en Volvo lastbil från 1929

Publicerad

Den har inte rullat sen 1954. Men i ett garage i Alingsås har Bo Johannesson lagt sen själ på att hans klenod ska bli körbar igen – efter tre års jobb väntar snart en premiär på vägarna.

Se lastbilen i klippet och lär dig vad en pinjong är.

För tre år sedan köpte Bo Johannesson från Alingsås en gammal lastbil som stod i delar i en lada i Hogstorp utanför Uddevalla.

– Men det var bara en halv bil då den varit en epa-traktor en gång. Och bakdelen stod under en presenning på gården, säger Bo Johannesson.

Som hel lastbil har den inte rullat sedan 1954. Volvo LV60 är en lastbil, tillverkad av den svenska biltillverkaren Volvo mellan 1929 och 1932.

4 000 timmars jobb

Bo Johannesson är 73 år och gammal åkare. Sedan han köpte lastbilen har han ägnat närmare 4 000 timmar åt att renovera den.

– Jag spelar varken golf eller boule. Jag gör det här istället. När jag går in i garaget får jag en känsla av att jag vill göra den färdig, säger Bo Johannesson.

När SVT är på besök håller han på med elsystemet och tändningen och det är fortfarande en del kvar att göra men det närmar sig.

– Efter sommaren skall den vara färdig, då skall den rulla igen och om det inte är att spänna bågen för mycket så vore det fint att åka ner till stan och köpa en räkmacka i den, säger Bo Johannesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.