I samhället Äspered, utanför Borås, står de boende utan dricksvatten hela helgen Foto: SVT

Boende i Äspered utan rent dricksvatten hela helgen

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvattnet från den allmänna VA-anläggningen i Äspered utanför Borås är nu godkänt. Det meddelade Borås Energi och Miljö på söndagen.

På fredagen meddelade Borås Energi och Miljö att dricksvattnet ansågs vara otjänligt, eftersom det fanns för mycket baterier i det. Boende i Äspered uppmanades att koka vattnet och uppmaningen höll i sig fram till söndagen. Boende i de cirka 85 drabbade fastigheter hänvisades till vattentankar.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt med vattnet utan vi kan bara spekulera utifrån provet vi tagit. Det visade sig att det innehöll koliforma bakterier. Det brukar vara en indikation på att ytvattnet har påverkats på något sätt och att jordbakterier har kommit in, sa Per Karlsson, VA-chef i Borås, på fredagen.

Nya provsvar tar tid

Först på söndagen kom beskedet att dricksvattnet åter var drickbart, vilket Borås tidning var först med att rapportera. Borås Energi och Miljö meddelade på sin sajt att flera prover visade på ett godkänt dricksvatten.

Anledning till att beskedet dröjde var bland annat att hela tanken skulle tömmas, rengöras med klorin och sedan fyllas på med friskt vatten.

– Sedan måste vi göra ett nytt prov för att se att vattnet är tjänligt. Och det tar mellan 18-22 timmar innan provsvaret kommer, säger Per Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer