Boende i Trollhättan drabbade av Legionella

Uppdaterad
Publicerad

Legionella har upptäckts i ett hyreshus i centrala Trollhättan och en person har insjuknat i sjukdomen, som kallas legionärssjuka.

En lägenhet i centrala Trollhättan har fått bakterien Legionella i sitt varmvatten och risken är stor att även omgivande lägenheter har drabbats, uppger tidningen Hem&Hyra. Legionella kan orsaka en allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka. Bakterien upptäcktes när en person insjuknade i legionella och sökte sjukhusvård.

Nu ska saneringen börja men hyresgästerna är oroliga och tycker att informationen från ägaren, Lundqvist Byggförvaltning, varit dålig.

– Vi fick informationen från miljökontoret i fredags kväll och på söndagen skickade vi ut information i allas brevlådor, säger Jan Pettersson, vd för Lundqvist Byggförvaltning, till tidningen Hem&Hyra.

Flera prover har tagits

Enligt Jan Pettersson har prov tagits i flera lägenheter för att se hur spridd smittan är, men provsvaren har inte kommit ännu.

Under onsdagen kommer saneringen av lägenheterna att börja.

Legionellabakterien kan föröka sig om varmvattnet håller för låg temperatur och därför bör kranvattnet värmas upp till minst 60 grader i varmvattenberedaren och minst 50 grader vid tappstället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.