Holger Andersson, platsansvarig på boendet Höglunda, berättar varför man akutstädar inför SVT:s besök. Foto: SVT

Boendets akuta städmanöver – inför SVT:s besök

Uppdaterad
Publicerad

Den platsansvarige på det kritiserade boendet Höglunda ställer sig frågande till kritiken, och säger att den delen av fastigheten som socialtjänsten har använt som boende alltid varit ren och snygg. Dock erkänner han att man har städat boendet inför SVT:s besök.

– Det kanske inte är så bra, säger han.

Hör den platsansvarige om varför man städat inför SVT:s besök i klippet ovan.

Holger Andersson är platsansvarig på boendet Höglunda i Gräfsnäs där Alingsås kommun placerar hemlösa. Flera personer SVT varit i kontakt med beskriver boendet som ”ren misär”.

När SVT oannonserat besöker platsen möts vi av stora mängder skräp, uppgrävda vattenledningar och ett läckande källartak. Alingsås kommun har vid två tillfällen förra året behövt ställa dit vattentankar, då de boende saknat rinnande vatten.

Men enligt Holger Andersson är kritiken mot boendet till stora delar obefogad. Visst har det varit uppgrävt, men man har alltid hållit de delar av fastigheten som används som boende rena och snygga.

– Det har varit stökigt kring huset. Men det hoppas jag att vi har fått åtgärdat nu, säger Holger Andersson.

Städat inför SVT:s besök

Åtgärderna Holger Andersson pratar om vidtogs dock bara dagar innan SVT:s inbokade intervju. När vi anländer till platsen möts vi av en helt annan bild än den som mött oss veckorna innan, då vi varit där utan ägarnas vetskap.

På frågan om det har städats på boendet inför vårt besök blir svaret ja.

– Det kan jag inte förneka, säger Holger Andersson.

Så ni städade för att vi skulle komma hit?

– Det är en stor anledning givetvis.

Det har ju varit öppet här för samhällets svagaste personer, men ni städar först när vi kommer hit. Hur tycker du det ser ut?

– Det är kanske inte så bra. Men boendet har i alla fall varit städat.

Ledamot i miljöskyddsnämnden

Holger Andersson är förutom platsansvarig på Höglunda även ersättare för Liberalerna i kommunfullmäktige och ledamot i miljöskyddsnämnden i Alingsås kommun.

Kan människor lita på att du tar din roll i miljöskyddsnämnden på allvar när man ser hur det har sett ut på Höglunda den senaste tiden?

– Jag hoppas det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.