Daniel Sandström tycker man ska anlita en svensk mäklare vid husköp utomlands. Foto: SVT/Privat

Experten: ”Anlita en svensk mäklare”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med att köpa hus eller lägenhet utomlands har ökat i flera år. Men att köpa utomlands innebär också en risk.

Paret Rundqvist fick aldrig sitt drömhus vid havet i Kroatien, trots en lång rättstvist och förlorade pengar. Men ett sådant fall är inte vanligt, menar experten Daniel Sandström, innehållsansvarig på Boupplysningen.

– Det är en jättetråkig historia men jag skulle inte tro att den är jättevanlig, menar han.

Kolla upp landets regler

Vad ska man tänka på inför ett husköp utomlands?

– Att det går genom en svensk mäklare som kan reglerna i det land där man köper. Det är ett sätt att säkra för en eventuell rättstvist, det kan vara knepigt att sätta sig in i andra länders regler, säger Sandström.

Vilka är de vanligaste problemen med att köpa utomlands?

– Det är nog att man inte har koll på landets regler, till exempel så behöver man ha ett skatteidentifikationsnummer för att äga hus i Spanien, något som inte alla vet om. Eller kan det vara reparationskostnader som tillkommer, som köparen har förutsatt att säljaren ska bekosta.

Sandströms tips för husköp

Det finns inga länder som utmärker sig som svårare att köpa hus i än andra menar Sandström. Men länder där man inte förstår språket kan krångla till det.

– Alla länder har sina egna regler vid husköp och den språkliga barriären innebär att köparen kan missa viktiga regler och lagar. Att ha en svensk mäklare där du kan kommunicera på svenska gör det lättare.

Vad är dina tre viktigaste tips för att köpa utomlands?

– Anlita en svensk mäklare, läs själv på om landets regler och prata med andra svenskar som köpt hus i landet. Sedan är det jätteviktigt att låta köpet ta den tid det tar, vissa låter köparen provbo i huset innan köpet, det kan vara en bra sak för att se att man trivs. Och anlita en besiktningsman som går igenom huset så det inte blir några överraskningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.