Richard Veldre, reporter förklarar turerna kring Bohus havsbruk som fått kritik under flera år. Foto: Johan Nilsson / TT & SVT

Avslöjar: Fick 25 miljoner – nu utreds västsvenska Bohus Havsbruk för musselbluff

Uppdaterad
Publicerad

Musselföretaget Bohus Havsbruk skulle erövra den svenska musselbranschen och har fått tiotals miljoner i bidrag från myndigheterna.

Nu kan SVT Nyheter Väst avslöja att bolaget utreds för ekonomisk brottslighet.

Anklagelsen: bolaget har lurat sig till pengar från EU.

I klippet reder SVT:s reporter ut hur den påstådda musselbluffen ska ha gått till.

Bohus havsbruk är ett av de svenska företag som fått mest pengar från EU:s fiskerifond de senaste åren.

Nu har företaget granskats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf).

I den sekretessbelagda rapporten väcks misstankar om att Bohus Havsbruk skapat påhittade leveranskedjor inom sin koncern i syfte att begära mer pengar i EU-stöd.

Rapporten från Olaf har skickats till den svenska Ekobrottsmyndigheten som inlett en brottsundersökning. Utredningen är i ett tidigt skede och ingen person är delgiven misstanke om brott.

– Vi är mitt i utredningen, i övrigt gäller förundersökningssekretess så jag kan inte ge några kommentarer, säger åklagaren Annika Lundby.

Enligt anklagelserna har Bohus Havsbruk fått EU-stöd för sin musselverksamhet – men pengarna har gynnat andra koncernbolag.

”Ogrundade påståenden”

Bohus Havsbruk menar att anklagelserna är ogrundade och att företagsstrukturen har varit känd av myndigheterna.

Bolaget menar också att det inte handlat om några överpriser inom koncernen. Här kan du läsa deras försvar.

Marint skräp

Bohus Havsbruk driver flera odlingar i Stig- och Koljöfjorden utanför Orust. Den uttalade ambitionen har varit att exportera sina musslor ut i Europa.

Men odlingarna har både kallats för marint skräp och spökfiske efter att dykare filmat hur det ser ut på botten under odlingarna. Bohus Havsbruk sa då att man jobbade med att lösa problemet.

SVT Väst har varit i kontakt med Bohus Havsbruk som inte vill ställa upp på någon intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.