Både Lydia Beskow och Rasmus Björklund ser fram emot vaccineringen. Ungdomarna SVT pratat med är också glada att de själva får bestämma hur de ska göra. Foto: SVT

Bokningen av vaccin nu öppen för 16-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag kan personer födda 2005 och tidigare boka sin första vaccindos. Att ha en ifylld samtyckesblankett från föräldrarna underlättar, men i slutändan är det ungdomarna själva som fattar beslutet.

Lydia Beskow har sett fram emot vacccineringen, medan hennes syster inte vill ta sprutan. I klippet ovan hör du några 16-17-åringar berätta hur de tänker kring att vaccinera sig.

Lagom till att skolan börjar kan nu även 16 och 17-åringar boka vaccintider. För att snabba på processen rekommenderas att omyndiga skriver ut en samtyckesblankett som finns på regionens hemsida som fylls i av båda vårdnashavare. Men även om föräldrarna inte skulle ge sitt godkännande finns det möjlighet till vaccinering.

– Då gör vaccinatören en snabb mognadsbedömning på plats. Man checkar av att man har bokat sin tid själv, att man förstår vikten av en andra dos, att man följer de råd och restriktioner som föreligger och att man vet vad man ska göra vid eventuella biverkningar, säger Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Låg tilldelning av doser

Totalt bor omkring 38 000 personer i åldersspannet i regionen. Men den här veckan levereras ovanligt få nya doser, bara 8 000 stycken. Enligt Kristine Rygge är siffran över antalet tillgängliga doser större i praktiken, då bokningstrycket avtagit och många vaccinatörer har doser kvar. Exakt hur det ser ut kan hon dock inte svara på.

– Men det är precis som tidigare, att alla inte kommer att få vaccin första veckan, säger hon.

Inte alla som får vaccinera ungdomar  

Det är också just nu ett begränsat antal vaccinatörer som får ge vaccin till den här gruppen, eftersom alla inte har tillräckligt med personal som uppfyller Socialstyrelsens riktlinjer. Myndigheten väntas lätta på kraven som vid vaccineringarna av andra grupper, men beslutet som skulle kommit i dag har blivit försenat.

– Det ligger nu på central nivå, säger Kristine Rygge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.