Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har blivit mindre skador” – menar Gunnar Lidell som har använt vildsvinsfällan i fyra år. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Bonden Gunnar Lidell fångar vildsvin i en fälla och skjuter dem

Publicerad

Två gångar om året gillrar lantbrukaren Gunnar Lidell vildsvinsfällan utanför Vänersborg. Nu har skadorna på marken minskat till en hanterbar nivå, menar han.

– Fällan är ett bra komplement till vanlig jakt eftersom den fångar mindre grisar, säger han.

Så fungerar vildsvinsfällan – se mer i klippet.

I en skog utanför Vänersborg fyller det tidigare kommunalrådet Gunnar Lidell på med foder i vildsvinsfällan. I fyra år har han haft vildsvinsfällan för att minska vildsvinspopulationen i området – eftersom de förstör jordbruksmarken.

När fällan inte är gillrad kan djuren gå in och ut genom de två öppningarna. När han märker att allt fler vildsvin rör sig i området gillrar han fällan, ungefär två gånger om året.

– Då har vildsvinen varit inne i fällan och ätit mat flera gånger och de tycker inte den är konstig på något sätt.

Godkänd av Naturvårdsverket

Det är Naturvårdsverket som godkänner fällor när det gäller vilda djur som grävling, räv och vildsvin.

I den fälla som Gunnar Lidell använder kan vildsvin med högsta mankhöjd på 55 centimeter komma in i fällan när den är gillrad. Första gången fällan var gillrad fångades tolv grisar, varav fem avlivades.

– Tar jag bort alla kultingar brunstar suggan om efter tio dagar, så de jag släpper ut blir kvar som ett preventivmedel.

Förslag på att minska vildsvinsstammen

I slutet av februari gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att se hur vildsvinsstammen ska bli mindre.

Man ska titta på hur incitamenten för vildsvinsjakt kan öka, men också om det finns behov av ytterligare hjälpmedel.

För Gunnar Lidell är vildsvinsfällan ett komplement till den traditionella jakten. Numera lyckas de hantera vildsvinsstammen i området.

– Min fälla tillsammans med ett antal grannar som jagar har gjort situationen hanterbar. De senaste månaderna har vi haft fyra vuxna och en kull som rör sig i området

Har ni märkt av att det blivit mindre skador?

– Ja, jag bevakar 70–80 hektar och de senaste två åren har det blivit betydligt mindre skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.