Maria Meyer-Martins, är vd för Boplats. Foto: Hilda Granath / Boplats

Boplats ska omvandlas till bostadsförmedling

Uppdaterad
Publicerad

Boplats Göteborg ska bli en kommunal bostadsförmedling i likhet med förmedlingarna i Stockholm och Malmö. Det har Göteborgs kommunfullmäktige beslutat.

Beslutet om att Boplats ska fungera som en bostadsförmedling innebär att alla hyresvärdar som annonserar sina lägenheter via Boplats måste följa kötiden, oavsett om de är privata eller kommunägda.

– Skillnaden blir att alla ansökningar rangordas efter kötid, tidigare gällde det bara allmännyttan, och privata hyresvärdar har kunnat välja fritt utan att behöva gå efter kötid. Men det måste de göra framöver, säger Maria Meyer-Martins, som är vd för Boplats.

Risk att hyresvärdar drar sig ur

Det är dock fortfarande frivilligt för privata hyresvärdar om de vill hyra ut sina lägenheter via Boplats.

– Alla vill säkert inte det, och det är många privata aktörer som redan aviserat att de inte vill det. Men för hyresvärdarna som är med så ger det en trygghet att vi tar över och garanterar att det inte blir några oegentligheter, säger hon.

Förändringen betyder inte nödvändigtvis att det blir lättare för den som stått i kö länge att hitta boende. Fastighetsägarna kan fortfarande ställa specifika krav som hyresgästerna måste uppfylla för att kunna få en lägenhet.

– Alla uppfyller ju inte alla villkor, och för vissa kommer det tyvärr alltid vara lättare att få lägenhet.

Kommer bli dyrare avgift

För de fastighetsägare som hyr ut via Boplats så kommer tjänsten vara gratis. Men för de som står i bostadskö på Boplats så kommer det bli dyrare framöver. Det är nämligen de som kommer bekosta själva verksamheten när Boplats blir bostadsförmedlare, och därmed tar över en del arbetsuppgifter som i dag utförs av fastighetsägare.

Hur mycket dyrare det blir kommer Göteborgs kommunfullmäktige ta beslut om under första halvan av 2019. Det gör att Boplats kommer börja med sin nya verksamhet först efter sommaren.

Hela regionen kan vara med

Tanken är också att fler hyresvärdar i en större Göteborgsregion ska vara med och hyra ut sina lägenheter via Boplats. Det kan vara hyresvärdar i städer som Trollhättan, Kungsbacka, Borås och Uddevalla.

– Det gör att vi kanske på sikt kanske kan få in fler hyresvärdar från hela pendlingsområdet, om vi kan utöka området geografiskt, säger Maria Meyer-Martins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.