Bör alla gravida få ett planerat kejsarsnitt om de vill ha det? Foto: TTS/SVT

Bör vården erbjuda kejsarsnitt för de som vill ha det?

Publicerad

Var tionde omföderska i Västra Götalandsregionen behandlas för förlossningsrädsla. Många av dem vill ha kejsarsnitt. Ska de som vill ha ett planerat kejsarsnitt få det? Tyck till i vår chatt!

SVT rapporterade · Bör vården erbjuda kejsarsnitt för de som vill ha det?

Hej! Tack för att ni har delat med er och för era kommentarer. Nu stänger vi ner chatten för idag.
Mvh
07.51
Ja
07.52
Absolut ska man erbjudas kejsarsnitt!
Jag gick igenom en fruktansvärd förlossning för ca 20 år sedan,
och valde att inte få fler barn pga det trauma jag fick och levde med flera år.
Fick ingen hjälp att bearbeta det som hänt. Självklart ska man inte behöva åka till
Norge eller annat land för att få kejsarsnitt, det ska finnas här på närmaste BB.
Om vi tar bort all präktighet och skuldbeläggande kring kvinnor och barnafödande (och sedan amning) så slipper vi mycket problem och lidande.
07.52
Självklart, varför skulle vården inte erbjuda det? Finns många fördelar med kejsarsnitt där bland annat själva förlossningen inte behöver bli så långrandig och smärtsam för kvinnan som föder
07.52
Nej, kejsarsnitt är ett ingrepp som är riskabelt för både mamma och bäbis. Det finns dessutom långsiktiga bieffekter. Det kostar dessutom en hel del pengar, pengar som borde gå till att utbilda och förebygga forlossningsrädslor.

Låt inte kirurgi ersätta biologi.
07.52
Jag tycker att den gravida ska få göra ett eget informerat val. Helt sjukt att man inte ska få vara med och besluta om sin vård. Särskilt när eftervården ser ut som den gör efter vaginalt. Skandal! Gjort två planerade snitt pga förlossningsskräck. Två underbara snitt och två underbara barn. Men kampen var lång.
07.52
Jag tycker inte att det är vi kvinnor som ska bedöma om man behöver kejsarsnitt eller inte. Det är ett stort kirurgiskt ingrepp som endast bör användas vid risk för barnets eller mammans hälsa. Det bedömer vårdpersonal, inte mamman själv. Behöver man psykologisk hjälp för att klara av en vaginal förlossning så är det rätt väg att gå, inte kejsarsnitt. En bukoperation är inte ”the easy way out” utan har även den komplikationsrisker!
07.52
Hej. ja, jag tycker verkligen att vården ska erbjuda kejsarsnitt för de som vill ha det. Det finns många argument till det men de primära är,
1. Kvinnor har rätt till sin kropp och produktiva hälsa innan graviditet - så varför inte under?
2. Kvinnor har rätt till att få information om de olika förlossningsätten och eftersom kvinnor är kapabla människor så kan de därför avgöra vilka risker de vill ta själv. För BÅDA sätten innebär risker.
3. I dagsläget är all statistik gällande risker för kejsarsnitt baserade på akuta och urakuta kejsarsnitt. Vi vet idag inte hur det ser ut för planerade kejsarsnitt. Sannolikt kan inte riskerna vara högre vid ett planerat kejsarsnitt.
4. Förlossningsvården borde verkligen ta med psykisk ohälsa som en komplikation efter en förlossning. Det finns bevisade risker för psykisk ohälsa skulle kvinnan inte känna att hon har ett val/ kontroll under förlossning. Jag ser alltså psykisk ohälsa så som depression och PTS/ PTSD som en komplikation som kan kosta mycket mer i både pengar och livskvalitet än vad ett planerat kejsarsnitt hade gjort.
5. Sett till andra länder så ökar INTE kejsarsnitt lavinartat bara för att de blir beviljade på kvinnans önskan. Varför ska sverige vara så vrånga och långt efter?
6. I ett så jämställt och humanitärt land som Sverige anser jag inte att det är humanitärt att tvinga kvinnor till vaginal förlossning. Ja tvinga, för det är ett tvång för alla de kvinnor som inte får beviljat planerat kejsarsnitt.
7. Kejsarsnitt utan medicinsk indikation (dvs. på kvinnans önskan) kan inte ses som ett medicinskt beslut. Varför får då läkare ta dessa beslut trots att de bara har kompetens att ta medicinska beslut? Läkarens bedömning slutar därmed med fastställandet att ett kejsarsnitt går att genomföra utan att det äventyrar barnets eller moderns liv (vilket det aldrig gör, eller kan Socialstyrelsen hänvisa till statiskt om hur många mödrar och barn som förloras per år i just planerade kejsarsnitt?). Detta innebär att förlossningsläkaren inte ska ta beslut i något som inte angår det medicinska. En förlossningsläkare är expert på förlossningen och inte på kvinnan eller kvinnans psyke. Det är oacceptabelt att en förlossningsläkare ska ges sista ordet i en fråga som inte faller inom ramen för dennes kompetens. Eller anser Socialstyrelsen att förlossningsläkare är även bäst på att bedöma mänskligt lidande?
07.54
Om man som gravid är väl insatt i såväl risker som fördelar med både vaginal födsel och kejsarsnitt, och därefter 1) bedömer att kejsarsnitt är det bästa för henne, samt 2) inte tillhör en grupp där riskerna är för stora för att hon/bebis ska kunna genomgå ett kejsarsnitt så är svaret JA. Kvinnan kan göra ett informerat val! Man har som patient rätt att välja vårdalternativ. Kostnaderna för kejsarsnitt är ingenting om man jämför med kostnaderna för hur mycket vård en kvinna som tvingas föda vaginalt mot sin vilja för med sig. Akutsnitt, PTSD, förlossningsskador, anknytningsproblem till barnet osv osv. Sverige har en lång väg att gå jämfört med andra länder i den här frågan.
07.54
Kvinnan bör få välja fritt om hon vill ha kejsarsnitt eller inte. Det innebär naturligtvis också risker, men konsekvenserna av dessa risker är mindre och kortvarigare för kvinnan än konsekvenserna av riskerna som vaginal födsel medför. Viktigt att ha i åtanke är att planeringen i ett planerat kejsarsnitt inte bara gäller kvinnan utan också personalen, vilket i dagens kaosartade arbetssituation ger ytterligare ett mått av trygghet för föräldrarna. Man vill inte utsätta sig för att föda i bilen pga att snålheten hos landstinget gjort att ytterligare ett arbetslag barnmorskor sagt upp sig just då barnet får för sig att komma ut.

Vi har så pass kvalificerad sjukvård idag att de ökade riskerna för barnet vid kejsarsnitt inte är något att vara oroliga för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer