Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör zoologen Johan Jönsson om varför djurparkens fem vargar fått avlivas. Foto: Borås djurpark

Borås djurpark har avlivat alla sina vargar

Uppdaterad
Publicerad

Borås djurpark har avlivat sina fem vargar. Anledningen ska vara att djuren varit stressade och inte mått bra.

– Det är ett jättetufft beslut, och avlivning har varit en absolut sista utväg men det bästa beslutet, säger zoologen Johan Jönsson till SVT.

Enligt Johan Jönsson ska det under en längre tid varit stökigt i varggruppen som består av fem individer, vilket P4 Sjuhärad var först med att berätta.

Vargarna ska under en längre tid ha varit stressade och ovanligt skygga, bråkat och skadat varandra. Detta har bidragit till djurparkens beslut. Inga människor ska ha skadats.

– Vad som orakat stressnivån och skyggheten är svårt att säga. Vi har jobbat med problematiken men inte nått hela vägen fram, säger Johan Jönsson.

Vargar avlivades nyligen vid Nordens Ark

För en knapp vecka sedan kom beskedet att Nordens ark i Bohuslän avlivade sina två sista vargar. En bidragande orsak till det var riksdagens beslut att den svenska vargstammen ska minskas från 300 till 170 individer, vilket gör att djurparken lägger ner bevarandeprogrammet för djurarten.

Enligt Nordens Ark var den äldre vargen även gammal och mådde dåligt, rapporterade Bohusläningen.

– Sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, sa Mats Höggren, vd på Nordens ark, till tidningen.

Vargar sedan 70-talet i Borås

Även Skansen i Stockholm har avlivat sina vargar men det redan förra hösten, efter ett beslut om att inte längre ha djurarten i parken.

Borås djurpark har haft vargar under flera årtionden. Beslutet att avliva de sista fem ska enligt inte Johan Jönsson inte att ha att göra med riksdagens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.