Foto: TT

Borås efterlyser invasiva växter

Uppdaterad
Publicerad

Borås stad uppmanar medborgarna att hålla utkik efter och rapportera in invasiva växtarter. Det finns en lång rad växter som sprider sig med människans hjälp, medvetet eller omedvetet. Många gånger kan de vara väldigt svåra att bli av med när de väl fått fäste i ett område.

– Vi vill veta hur utbredningen ser ut i kommunen. Särskilt i känsliga miljöer som naturreservat, säger Matilda Chocron, kommunbiolog.

Invasiva arter kan ställa till stora bekymmer för inhemska arter i och med konkurrens och sjukdomar. Borås stad håller nu på att ta fram metoder för hur spridning ska begränsas och växterna bekämpas.

– Vi tittar till exempel på hur kommunala bolag gör när de arbetar. När man flyttar runt jordmassor kan arter lätt spridas från ett ställe till ett annat, säger Matilda Chocron.

Kan sprida sig från trädgården

Vid årsskiftet började en ny förordning gälla i Sverige som ska ge vägledning till myndigheter om ansvar och roller i bekämpningen av invasiva arter. Enligt Matilda Chocron finns det dock mycket man kan göra som privatperson.

– Det är viktigt att hålla koll så att arter inte sprider sig från ens trädgård som när man slänger trädgårdsavfall, säger hon.

Invånarna i kommunen uppmanas nu att hjälpa till att hålla koll på arternas utbredning. Fynd kan rapporteras in med hjälp av en app. Om ni klickar här hittar ni mer information om hur man bär sig åt och vilka arter som man ska hålla utkik efter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer