Borås energi klarar inte längre av att hålla rent kring sopstationerna. Arkivbild från Stockholm. Foto: TT

Borås energi slutar städa – sopstationerna för skräpiga

Publicerad

Borås energi har fått nog av nedskräpningen kring återvinningsstationerna. Nu säger man upp avtalet om att städa.
– Att svara på arga mejl och arga inlägg med klagomål på nedskräpningen tar extremt mycket tid för oss som vi kunde lägga på andra saker, säger Göran Glans, affärsområdeschef för återvinning på Borås energi och miljö, till P4 Sjuhärad.

Sopsorterare möts ofta av en trist syn när de besöker någon av de 80 återvinningsstationer som finns i Borås kommun. I många år har det kommunala bolaget Borås energi haft i uppdrag att hålla rent runt stationerna, men nu menar man att uppdraget blivit för mycket, rapporter P4 Sjuhärad.

– Med den utformning som vi har idag så klarar vi inte av att hålla efter återvinningsstationerna enligt de krav som Borås stads invånare har, säger Göran Glans till radiostationen.

Uppdragsgivaren FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) har till P4 Sjuhärad uppgett att man under ett års tid har försökt förmå Borås energi att städa stationerna även på helgerna. Men Borås energi menar att detta inte ingår i avtalet.

Oenighet kring avtalet

– Vi kan inte städa varken mer eller mindre än vad vi får betalt av från FTI, säger Göran Glans.

Avtalet med Borås energi går ut den sista april 2018. Magnus Örnborg, regionchef på FTI, tror att städningen därefter kan bli bättre.

– Vi får helt enkelt skriva ett tydligare avtal om hur städningen ska gå till, säger han till P4 Sjuhärad.

LÄS MER: Chaufförsbrist ger sopproblem i väst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer