Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, hoppas på större resurser efter den nya rapporten. Foto: TT/SVT

Borås får två ”särskilt utsatta” områden i ny rapport

Publicerad

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har klassat Hässleholmen/Hulta och Norrby i Borås som ”särskilt utsatta”. Boråspolisen hoppas att detta ska leda till mer resurser till polisen i Borås.

”Särskilt utsatta” områden kännetecknas av bland annat svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, en befolkning som drar sig för att medverka i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och våldsbejakande religiös extremism.

LÄS MER: Fler områden klassas som särskilt utsatta

Något som lokalpolisområdeschefen i Borås, Tomas Stakeberg Jansson, känner igen i Boråsområdena Hässleholmen/Hulta och Norrby.

– Vi ser inslag av kriminella nätverk, vi ser inslag av våldsbejakande extremism och radikalisering och vi ser en påverkan på lokalsamhällen och vi ser grova våldsbrott, säger han.

Rätt bedömning denna gång

Men redan i mitten av förra året, då polisen gick ut med den dåvarande listan över särskilt utsatta områden i Sverige, påpekade han att Hässleholmen borde funnits med där.

LÄS MER: Polisen: Hässleholmen ett av Sveriges mest utsatta områden

– Jag tycker att NOA gjorde en felaktig bedömning vid förra tillfället som man gjorde en sådan här klassificering, säger Stakeberg Jansson.

Samtidigt tycker han att det är problematiskt att definiera områden på det sättet.

– I sig är det lite olyckligt att klassificerade områden på det här sättet för risken är att man ökar polariseringen i området. Men om vi nu ändå ska ha det så tycker jag att man ska göra det på rätt sätt, och då anser jag att Hässleholmen/Hulta ska vara det och även Norrby, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Hoppas på fler poliser i Borås

Enligt Dagens Nyheter menar polisen i de beröra områdena att den negativa utvecklingen beror på resursbrist. I både Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala säger sig polisledningen uppleva brist på personal.

– Vi vet hur vi ska jobba mot problematiken i detta och våra två tidigare särskilt utsatta områden, det är inte det som är problemet. Men för att göra det på rätt sätt borde vi vara minst hundra anställda till, säger Malmöpolisen Stefan Sintéus till DN.

I förlängningen hoppas Boråspolisen nu att det här kommer att leda till mer resurser till polisen i Borås.

– Det gör att vi kan jobba mer aktivt i den här områdena men också att vi kan arbeta mer aktivt i hela Sjuhäradsområdet eftersom att vi då blir fler poliser, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.