Så här ser kommunikationsklassernas tilltänkta lokaler ut. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Borås kommun backar om elevflytt

Uppdaterad
Publicerad
Elever i Borås kommunikationsklasser fick efter midsommar ett oväntat besked. De skulle tvingas byta lokaler till hösten. I klasserna går barn från förskolan till 9:an. De allra flesta har kommunikationsproblem till följd av andra funktionshinder som autism och Asperbergers syndrom. Men när SVT Nyheter Väst ifrågasätter ansvarig politiker så backar kommunen.

Skolgården på Bodaskolan ekar tom. I en del av skolan har ett 30-tal elever gått i kommunikationsklasser. Barn med speciella behov.

– Min son har autism och är väldigt känslig för förändringar. Händer oväntade saker kan det låsa sig. Det kan leda till utåtagerande beteende och konflikter både i skolan och hemmet, berättar Camilla Rupertsson vars son går i en av kommunikationsklasserna.

Hattig tillvaro för bräckliga barn

För några år sedan flyttade eleverna temporärt när lokalerna på Bodaskolan skulle renoveras i syfte att passa deras behov. Men nu tvingas barnen flytta igen. Beskedet kom per brev efter midsommar, mitt i semestern. En del fick inte brevet förrän en vecka in i juli. Skillnaden mot den förra flytten är stor.

– Då hade vi ett år på oss att förbereda barnen, det gjordes studiebesök och pratades igenom. Att skicka ett brev och sedan gå på semester är oförskämt. Särskilt eftersom det gäller barn med multifunktionshinder, menar pappan Gunnar Fägersten Novik.

Renoveringsbehov i nya lokaler

I den nya skolan finns inte vattenkranar i klassrummen för medicinska behov, ljuddämpning för studiero eller staket runt gården för barnens säkerhet. Renoveringen ska börja i augusti. Orimligt menar föräldrarna. När SVT Nyheter Väst ifrågasätter ansvarig politiker så backar kommunen.

– Som politiker med ansvar för den här skolan så är jag beredd att sätta ner foten och säga att vi avvaktar med den här flytten. Tills vi har garanterat oss om att lokalerna är färdigställda. Det gäller både utomhus- och inomhusmiljö, lovar Stadelsnämnden Östers ordförande i Borås, Ida Legnemark (V).

Olika besked

Men löftet till trots är föräldrarna skeptiska.

– Vi har fått många olika besked om hur det blir och inte blir. Jag tror det när vi ser det, säger Gunnar Fägersten Novik till SVT Nyheter Väst.

Skolstarten skulle ha försenats till 24 augusti om flytten blivit av och Legnemark hoppas att de nya lokalerna står färdiga då. I så fall lovar hon att en lösning kommer finnas för föräldrarna veckan innan, så barnen inte går sysslolösa. Nu återstår att se om kommunikationsklasserna får börja skolan i de nya lokalerna eller hur kommunen annars löser situationen. Deras tidigare klassrum på Bodaskolan har enligt uppgift redan packats ner eftersom andra elever ska flytta in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer