Borås stad vill stoppa islamiska skolan och överklagar beslut. Foto: SVT

Borås stad överklagar beslut om islamiska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Borås stad begär prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen för att stoppa islamiska skolan. i sin överklagan trycker de på att skolan kan innebära en ökad segregation.

Borås stad vill pröva Skolinspektionens godkännande av Föreningen islamiska skolans ansökan om att driva skola, skriver Borås Tidning. Därför begär de nu prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Kommunen menar att det inte finns vägledande domar för för hur integrationen kan påverkas utifrån olika skolor.

– Kammarrätten har öppnat för att segregation kan vara en omständighet som skulle kunna beaktas, men det finns ingen praxis från Högsta förvaltningsdomstolen kring det. Därför menar vi att Högsta förvaltningsdomstolen behöver ta upp detta till prövning, säger Karin Adamsson, stadsjurist i Borås, till tidningen.

Kan öka segregation

Borås stad trycker dels på att föreningens stadgar säger att de ska främja uppfostran av muslimska barn samt att fokus ska ligga på det arabiska språket.

Kommunen menar att etableringen av skolan gör att det finns risk att segregationen ökar och att integrationen i de socioekonomiska utsatta områdena kommer att försämras.

Låndragen process

Skolinspektionen sa först nej till att låta föreningen starta skolan i Borås men förvaltningsrätten i Stockholm sa sedan ja till att starta skolan. Förvaltningsrätten menade på att föreningen har förutsättningar att driva förskoleklass, grundskola och fritidshem enligt skollagen.

Studierektor Vernesa Slatina på Römosseskolan, som drivs av samma förening, har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att den stora skillnaden på den islamiska skolan och en vanlig grundskola är möjligheten till frivillig bönestund under lunchrasten och att möjlighet finns till fördjupade islamstudier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.