Se säkerhetschefens tre tips om hur du skyddar du dig mot bedrägerier. Foto: SVT/TT

Borås stad varnar för coronabluff mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Borås Stad varnar för att bedragare kan rikta in sig mot äldre kopplat till vaccination av covid-19.

– Det är en väldigt utsatt målgrupp, som utnyttjas på det mest avskyvärda sätt. Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Rangbar Mohammad, säkerhetschef i Borås Stad.

Både inom landet och regionen finns signaler om att äldre utsätts för bedrägeriförsök kopplat till vaccination mot covid-19. Äldre har blivit uppringda av personer som erbjudit vaccinationer mot covid-19 och velat ta betalt.

Ännu har ingen i Borås drabbats av coronabedrägerierna, enligt kommunen. Men Borås Stad går nu och varnar för falska säljare av covid-19-vaccin.

– Vi anser att det är viktigt då riskerna ökar för att bedragare använder sig av vaccin och försöker tjäna pengar på det, säger Rangbar Mohammad, säkerhetschef i Borås Stad.

Vilka konsekvenser kan det bli för äldre som utsätts för den här typen av brott?

– Det kan bli förödande konsekvenser. Dels man kan bli av med sina tillgångar. Dels får man en känsla av otrygghet.

Vaccination mot covid-19 är gratis

Vaccination mot covid-19 är helt gratis i Sverige. Telefonsamtal från personer som försöker sälja vaccin är därmed alltid ett försök till bedrägeri, enligt Rangbar Mohammad.

I Borås kommer den som får hemsjukvård genom Borås Stad att vaccineras av kommunens egna sjuksköterskor. Den som har hemtjänst utan hemsjukvård vaccineras av Närhälsan.

I klippet ovan ger säkerhetschefen Rangbar Mohammad tre tips om hur du skyddar dig mot bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.