Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte mycket att leva för om jag inte kan ha kvar katterna” – hör Susanne berätta om känslorna efter beskedet. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Borås stad: Hemtjänsten får inte hjälpa sjukskrivna Susanne med hennes katter

Uppdaterad
Publicerad

I 14 år har Susanne Lund, 51, haft sina två katter. Efter att hon blivit sjuk och sängliggande dygnet runt har hemtjänsten hjälpt till att sköta katterna – men enligt ett nytt biståndsbeslut är det nu slut på det.

Katterna Freja och Morran skaffade Susanne Lund när hon var frisk. När hon först fick diagnosen ME/CFS kunde hon fortfarande själv sköta katterna – men de senaste tre åren har hon varit helt sängliggande, dygnet runt i ett mörkt rum.

Beslutet från Borås stad innebär att hemtjänsten inte längre får sköta katterna på något sätt – varken fylla matskålen eller tömma kattlådan – vilket då innebär att Susanne inte kan ha kvar katterna, detta var P4 Sjuhärad först med att rapportera om.

– Det är omöjligt för mig att sköta dem själv eftersom jag inte kan stå på benen, jag kan inte ta mig ur sängen, säger hon.

Saknas riktlinjer

Om hemtjänstpersonalen ska hjälpa till med skötsel av husdjur är upp till kommunerna själva att besluta och det finns inga riktlinjer från Socialstyrelsen.

– Den enskilde får ansöka särskilt om denna hjälp, om det normalt inte ingår i kommunens hemtjänst, säger Jesper Dahl, jurist på Socialstyrelsen.

Men enligt Jesper Dahl är domstolarna ofta stränga i sina prövningar av huruvida hjälp med husdjur ska ingå i en ”skälig levnadsnivå” – alltså den nivå som hemtjänsten ska uppfylla.

– Om den enskilde får ett avslagsbeslut på ansökan om hjälpen är det med andra ord inte lätt att få rätt till hjälpen, även om man överklagar, säger han.

Susanne Lund har överklagat beslutet från Borås stad. Efter att flera medier rapporterat om hennes situation har också en privatperson erbjudit sig hjälpa till med katterna.

ME/CFS

ME/CFS är en neurologisk sjukdom som gör den drabbade mycket trött och utmattad.

Andra symtom är:

  • Muskelsvaghet och försämrad uthållighet.
  • Koncentrationssvårigheter och sämre minne.
  • Ljud- ljus och stresskänslighet.
  • Smärta i leder, huvudverk och magbesvär.
  • Svårt att stå upp.
  • Nedstämdhet och ångest.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.