Janne Berglund startade Bensinupproret Foto: SVT

Boråsaren Janne startade bensinuppror

Uppdaterad
Publicerad

Över 16 kronor litern för bensin. Då reagerade boråsaren Janne Berglund. Han startade en Facebookgrupp som på en månad fått över hundratusen medlemmar.

– Man har retat sig länge på de här höga priserna, säger Janne Berglund.

Det har bara gått knappt en månad sedan Janne Berglund startade gruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook. Men på den korta tiden har antalet medlemmar skjutit i höjden. På onsdagseftermiddagen strax före klockan 17 samlade gruppen över 148 000 medlemmar.

– Bensinpriset är ju ett problem för dem som måste ha sin bil för att åka fram och tillbaka till jobbet till exempel. I deras privata budget blir det stora hål.

Vill väcka opinion

Syftet med bensinupproret är enligt initiativtagaren Janne att väcka opinion.

– Vi vill genom detta sätta press på våra politiker så att man sänker skatten på drivmedel.

Finns det inte risk att det blir ännu mer utsläpp från trafiken? Att folk kör ännu mer?

– Det man kör i dag är ju så kallade nödvändiga resor. Mest till och från jobb och dagis och så vidare. Så jag känner inte att man skulle åka mer om bensinpriset sänks.

Janne Berglund beskriver själv gruppen som politiskt obunden. Gruppen skriver själva bland annat att inlägg som görs skall vara relevanta för gruppen och att de tar bort inlägg som angriper någon på grund av hudfärg, etnicitet, nationellt ursprung och liknande.

Ser likhet med Frankrike

I Frankrike startade Gula västarnas protester efter ett stort missnöje mot höjda bränslepriser i landet. Janne Berglund säger att han förstår dem som drar paralleller mellan Gula västarna och det svenska bensinupproret.

– Jag förstår att man drar de parallellerna, men det är synd. Vi stödjer att man demonstrerar och gör det på lagligt sätt. Tyvärr spårade det ur i Frankrike. Det är inget vi stödjer.

Planerar manifestation

På fredag planerar gruppen flera manifestationer runt om i landet. Men exakt vad de ska göra vill inte Janne Berglund berätta i nuläget.

– Jag kan väl säga som så att det här är en fredlig aktion helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.