Boråsare döms för hets mot folkgrupp. Foto: TT/Skärmdump

Boråskvinna döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

En 71-årig kvinna döms för hets mot folkgrupp efter att hon kommenterat en artikel på Sverigedemokraternas Facebooksida.

I juni förra året kommenterade en 71-årig kvinna från Borås en artikel på Facebook. Artikeln kom från Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden och hade delats på partiets Facebooksida.

Kvinnan skrev nedsättande om ensamkommande flyktingbarn och anmäldes. Enligt stämningsansökan har kvinnan ”uttalat sig nedsättande om invandrare med syftning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och/eller trosbekännelse.”

Döms trots sitt nekande

71-åringen anser inte att hon begått något brott, men medger att det är möjligt att hon skrivit kommentaren. Kommentaren har fått stor spridning och visar förakt mot folkgrupper, slår Borås tingsrätt fast i sin dom. Enligt Borås Tidning har den delats 600 gånger och fått över 300 kommentarer. Kvinnan själv menar att hon skrivit om enskilda individer och inte en folkgrupp.

71-åringen döms för hets mot folkgrupp till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.