Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn om sparkravet: ”Alla lärare går mer eller mindre på knäna just nu – vi har en tuff situation.” Foto: SVT

Boråsrektorns oro när skolorna sparar: Svårt att uppfylla skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 25 tjänster kommer försvinna och fler påverkas genom bland annat förflyttningar. Det väntas bli följden när Borås stad ska spara pengar på skolan.

– Alla nedskärningar som vi gör kommer ytterst påverka de elever som är i behov av det extra stödet, säger Bosse Leskinen, rektor på Engelbrektskolan.

I budgeten för 2024 behöver skolorna inom Borås stad spara ungefär 10 miljoner kronor. Det motsvarar uppsägningar på cirka 25 tjänster.

– I våras var siffran 60 miljoner och nu tog vi beslut om tio miljoner. Det är ett skitår ekonomiskt så vi är glada att det bara blev tio, säger Anna Svalander (L), kommunalråd.

Det är ett ökat stadsbidrag och resultatutjämning från tidigare år som fått ner siffran.

Oro över att inte uppfylla skollagen

Nedskärningarna på personal, som främst rör resurspersonal så som elevassistenter, har ändå lett till oro på vissa skolor.

– Det är en diff mellan vad vi kan erbjuda eleverna och vad de har rätt till enligt skollagen, säger Bosse Leskinen, rektor på Engelbrektskolan och vice ordförande för Sveriges skolledare.

Att det skulle leda till att skollagen inte uppfylls håller dock inte Per Carlsson (S), ordförande i grundskoleförvaltningen, med om.

– Det är klart att jag tycker att det är allvarligt om det skulle vara så, det kan man inte säga något annat. Sen är det lite olika bilder. Vissa skolor klarar det här utan att det drabbar dem alls medan andra skolor har betydande problem. Där jobbar man intensivt nu mellan rektorer och verksamhetschefer för att hitta bra lösningar.

25 tjänster försvinner

Exakt hur många tjänster som kommer att påverkas är inte klart. Det rör sig om cirka 25 uppsägningar kopplade till budgeten och sedan kommer även bland annat omplaceringar att genomföras.

Rektor Bosse Leskinen menar att det totalt är cirka 80 tjänster som på olika sätt kommer att påverkas.

– I den meningen att påverkas, det kan man säga att blir man omplacerad från en skola till en annan då är man påverkad. Och vi har även visstidsanställningar som löper ut till sommaren som man väljer att inte förlänga. Men det är inte så att 80 tjänster kommer att försvinna, säger Per Carlsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.