Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) med en av mammorna på familjecentralen på Öckerö. Starta klippet ovan för att följa med in bland bebisarna. Foto: Liubov Nenasha/SVT

Här minskar antalet bebisar – Öckerös födelsetal lägsta på 50 år

Publicerad

Förra året föddes bara 76 barn i Öckerö kommun. Det är det lägsta antalet på 50 år. Nu vill kommunen locka barnfamiljer till öarna strax utanför Göteborg.

– Det handlar om att bygga fler bostäder och marknadsföra kommunen så att folk uppfattar att vi är en fantastisk kommun för barn att växa upp i, säger Jan Utbult (KD), kommunalråd på Öckerö.

Aste är åtta månader och leker med sin storasyster på familjecentralen Navet. Han är en av de 76 bebisar som föddes i kommunen förra året. Mamman Annika berättar att öppna förskolan är det enda stället på öarna där hon får se andra småbarnsföräldrar.

Hon tror att det är främst ekonomin som skrämmer bort barnfamiljer.

– Det är så mycket dyrare att bo här. Det är inte alla barnfamiljer som kan betala 8 miljoner för ett hus, säger Annika Jansson som är född och uppvuxen på Fotö.

Fler bostäder och bättre marknadsföring

Kommunen planerar 500 nya bostads- och hyresrätter på öarna inom de närmaste fem åren. En annan utmaning som är svårare att hantera är en åldrande befolkning.

Öckerö kommun består av tio öar och det bor få personer mellan 25 och 55 år där. Enligt kommunen ska fler bostäder och en bra marknadsföring vända trenden.

– För oss handlar det om att tala om de positiva sakerna som vi har. Vi har fantastiska förskolor, vi har skolor som är förhållandevis små men med bra resultat. Vi är en väldigt trygg kommun och vi har en fantastisk kustnära miljö, sammanfattar Jan Utbult (KD), kommunalråd i Öckerö kommun.

Föräldrarna ser fördelar

Föräldrar på öppna förskolan tycker att få elever i skolklasser är en fördel – men på fritiden saknar barnen jämnåriga.

– När de ska spela sport och sådant är det svårt att få ihop ett lag, säger Matilda Åström som bor på Hönö och är mamma till tre barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.