Foto: SVT

Bostäder i gammal bordell

Publicerad

Partillebo vill bygga bostäder i skandalomsusade Villa Porthälla, ett hus som härbärgerat såväl kloster som bordell. Men borgens läge på en klippa är ett problem.

Det är lite av Partilles motsvarighet till Stockholms stadshus eller Paris Eifeltorn; Villa Porthälla, eller Borgen som den kallas i folkmun, är en ikonbyggnad som alla Partille känner till. I slutet av av 2012 köptes fastigheten av Partillebo för knappt tio miljoner kronor. Nu vill det kommunala bostadsbolget bygga sju lägenheter i huset som genom åren hyst såväl kloster som bordellverskamhet.

– Den här fastigheten har haft en brokig bakgrund och tanken är att vi ska försöka få stabilitet i den här fastugheten för all framtid, säger Rickard Stadler förvaltningschef på Partillebo.

Bostadsytan är på 18 rum fördelade på 446  kvadratmeter. Villa Porthälla är en exklusiv villa i nationalromantisk stil som härbärgerat alltifrån lyxbordell till Hare Krishna. Fastigheten uppfördes 1918, men de senaste åren har den ståtliga villan fått stämplen problemfastighet efter mycket stök och bråk från tidigare hyresgäster.

Tillgängligheten undermålig

Partillebos planer ligger helt enligt kommunens ambition att öka antalet hyresrätter i villaområden. Men för att kunna bygga nya hyresrätter krävs en ändring i detaljplanen. Fastighetens läge högt uppe på ett berg som endast nås vi två branta stentrappor har gjort att Räddningstjänsten haft synpunkter på tillgängligheten. I ett yttrande till kommunen kräver de att ”all utrymning ska ske utan hjälp av Räddningstjänstens medverkan då tillgängligheten är undermålig.”

– I samband med ombyggnationen kommer vi att lösa det. Genom en utrymmningstrappa så att folk kan ta sig ut på egen hand, säger Rickard Stadler.

Partillebo inväntar nu bygglov innan de kan börja bygga om den gamla fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.