Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) anser att utredningarna visar på ett oacceptabelt beteende. Foto: Johansson/Veldre/SVT

Bostadsbolaget Bengtsforshus utreds efter skaldjurskryssning och höjd fallskärm till vd

Uppdaterad
Publicerad

Bengtsfors kommun tillsätter ännu en utredning för att granska misstänkta oegentligheter i det kommunala bostadsbolaget. Detta sedan visselblåsare slagit larm om kränkande särbehandling och höjd fallskärm till vd. Under tiden sitter den kritiserade styrelsen kvar.

– En hel del är bevisat, men det återstår många frågetecken och ingen ska dömas i förväg, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Sommaren 2022 slog en medarbetare på kommunala Bengtsforshus larm. Tre olika utredningar har sedan dess visat på misstankar om mobbning, kränkningar och ekonomiska oegentligheter, något Dalslänningen var först med att rapportera om.

Utredarna har även pekat på att representationspengar gått till bjudluncher, sponsring och en skaldjurskryssning med show i Göteborg.

Därtill har fallskärmen för bolagets vd, Pär Nilsson, höjts utan att varken styrelsen eller kommunstyrelsen fått kännedom om detta. Istället för sex månaders avgångsvederlag ska vd få två års full lön, inklusive förmåner och utan avdrag om han får nytt jobb.

– Det är anmärkningsvärt agerande när man byter ut anställningsvillkor i lönndom. Det är inte acceptabelt, säger Stig Bertilsson (M).

”Smutskasta personalen”

Bengtsforshus vd Pär Nilsson delar inte den bild som utredningarna visar.

– Jag dementerar alla delar av de utredningar som är gjorda, säger han.

Han anser att de har gett förklaringar till bristerna, men att det inte hörsammats av utredaren. Kränkningarna mot den enskilde medarbetaren vill han inte kommentera med hänvisning till att det är ett personalärende. Han är också kritisk till att den senaste utredningen gjordes utan styrelsens vetskap.

– Det känns som att man på alla sätt och vis försöker smutskasta personalen och bolaget, säger han.

Ny utredning påbörjas

Förslaget från utredarna är att vd och fastighetschef ska lämna sina uppdrag, samt att styrelsen ska avsättas. De rekommenderar även att händelserna polisanmäls, något som kommunen väljer att avvakta med.

Kommunfullmäktige valde på måndagen att bordlägga frågan om Bengtsforshus styrelse ska få sitta kvar, till nästa möte den 6 mars. Under tiden tillsätts ännu en utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.