Christina Johansson är vd för Lysekilsbostäder. Foto: SVT

Bostadsbrist när många vill bo i Lysekil

Publicerad

I Lysekils centralort bor 7 800 personer. 3 500 står i den kommunala bostadskön och bolaget, Lysekilsbostäder, märker av ett stort intresse.

– I centrum har vi 150 sökande på varje lägenhet, så vi upplever ett stort tryck, säger Christina Johansson, vd på Lysekilsbostäder. 

Hos Lysekilsbostäder kommer det ut mellan tio och femton lägenheter i månaden.

Av de 3 500 personer som är med i bostadskön är det långt ifrån alla som söker boende aktivt, men för att få kontrakt på de mest populära lägenheterna behöver du ha en kötid på ungefär sex-sju år. Problemet med söktrycket var något som Hem och Hyra, var först med att berätta om.

Planer att bygga centrala lägenheter

Lysekilsbostäder har planer på att bygga 100 nya hyreslägenheter i kommunen de kommande fem åren och ambitionen är att bygga så mycket som möjligt centralt.

– Det var inte många år sedan som vi hade många lediga lägenheter i beståndet så vi har bestämt oss att vi ska ta det försiktigt, säger Christina Johansson och fortsätter:

– För oss är ju hundra lägenheter mycket, det är en ökning med tio procent av beståndet i princip.

Unga och Lysekilsbor intresserade

40 procent av personerna i bostadskön bor i Lysekil och 10 procent kommer från kommuner i närheten, exempelvis Uddevalla och Sotenäs. Hälften av dem är under 40 år.

Ett problem för semesterorten är att detaljplaner ofta överklagas, vilket gör byggandet av nya bostäder till en långdragen process.

– Detaljplaneprocessen innehåller en ganska krånglig lagstiftning. Det är en lång historia att dra en detaljplan i hamn, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

Behövs mer än 100 lägenheter

Han tror inte att 100 nya hyreslägenheter på fem år kommer räcka för att

Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil. Foto: SVT

möta upp behovet av bostäder i kommunen.

– Det är nog vad det kommunala bostadsbolaget mäktar med inom de närmaste åren, men totalt behövs det ännu fler bostäder i Lysekil. Vi har ju planer både när det gäller tomter för villor och nya bostadsrätter. Vi skulle även vilja ha kooperativa hyresrätter och andra boende former i kommunen, säger Jan-Olof Johansson (S).

Sena detaljplaner

Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) tycker att det har gjorts för lite för att få fram detaljplaner i kommunen. 

– Det vi har gjort fel här i kommunen är att vi är fruktansvärt sent ute med detaljplaner. Vi har ingen färdig just nu, som vi kan bygga hyresbostäder på. Man har satsat på privata detaljplaner och dit har alla våra planresurser gått. Det får vi surt äta upp nu, säger han. 

Han tycker också att bostadsbolaget borde införa en avgift för att stå i kön, så att de som inte är intresserade av att hitta något faller ur. Men ambitionen att få fram 100 nya hyreslägenheter inom fem år tycker han är rimlig. 

– På en femårsperiod borde vi klara utan allt för stora risker. Men vi får inte fram det idag med den planeringstakten vi har, det är problemet, säger Ronald Rombrant (Lysekilspartiet). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.