De tre husen ska ha tre våningar, och sammanlagt rymma 80 lägenheter. Foto: Codeo Design

Bräcke diakoni bygger lägenheter på Hisingen

Publicerad

Människor som gillar att träffa folk och uppskattar gemensamma ytor. De är målgruppen för Bräcke diakonis nya bostäder på stiftelsens område på Hisingen. – Vi hoppas skapa integration, säger vd:n Helene Mellström.

Stiftelsen Bräcke diakoni har funnits sedan 1923 och har idag ett 50-tal verksamheter som bland annat ger stöd till äldre personer, personer med funktionshinder och erbjuder vård och omsorg. Nu bygger man för första gången bostäder.

– Vi behöver bli lite modernare. Vi vill inte kännas som en stor institution utan som en del av Göteborg, säger hon.

Idag finns bland annat hospice och förskola på stiftelsens mark i Bräcke. När hyresrätterna står färdiga hoppas Helene Mellström på integration mellan dem som idag bor på området och de nya hyresgästerna.

– Det här är en del av vår vision om ett medmänskligare samhälle.

”Ingen är stark ensam”

Helene Mellström tycker inte att det enbart är företags och kommunens ansvar att bygga bostäder.

– Jag tror att vi är många som behöver bidra till samhällsutvecklingen. Ingen är stark ensam, säger hon.

De 80 lägenheterna kommer att vara små, ettor och tvåor utan balkong. Istället finns en gemensam terass. De minsta bostäderna ska kosta omkring 5 000 kronor i månaden, de större något mer.

Än är det inte bestämt hur framtida hyresgäster ska kunna ansöka om en bostad. Lägenheterna ska stå färdiga 2020.

Planer på att bygga äldreboende

Stiftelsen kommer även att bygga ett LSS-boende på området. Helene Mellström säger att man på längre sikt även hoppas på att få bygga ett äldreboende.

– Behovet av äldrebostäder är jättestort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.