Den norske hotellmiljardären Petter Stordalen anklagar Skövde kommun för att felaktigt gynna hotellkedjan som planerar en anläggning på Billingen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bråk om hotellsatsning i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Den norske hotellmiljardären Petter Stordalen anklagar Skövde kommun för att felaktigt gynna hotellkedjan som planerar en anläggning på Billingen.

Det var SLA som först berättade om Petter Stordalens invändningar. Stordalen äger hotellkedjan Nordic Choice som bland annat har flera hotell i just Skövde.

Men kommunen har skrivit avtal med en annan hotellkedja, First hotell, som enligt SLA innebär att kommunen kommer att satsa stora pengar i friluftsområdet samt köpa mark med tillhörande Blå Hallen och ett utebad för 45 miljoner kronor.

Nu har Petter Stordalen skrivit ett brev till kommunen där han säger att marken inte är värd 45 miljoner och att kommunen betalar ett överpris för att gynna First hotell.

Därigenom snedvrider kommunen konkurrensen, hävdar han.

Argt brev

Bland annat skriver Stordalen:

”Om kommunen skulle gå vidare med dessa planer och alltså i praktiken låta Skövdes skattebetalare bekosta investeringar för en internationell hotellkedja innebär det en kraftig snedvridning av konkurrensen mellan hotell- och konferensföretagen i regionen”.

Kommunstyrelseordföranden i Skövde Katarina Jonsson har försökt få till ett möte med Petter Stordalen. Det har inte blivit av.

– Jag beklagar att han har den synen han har. Vi gör det här för hela Skövde och vi har ett stort stöd från de lokala näringslivsföreträdarna.

Hoppas kunna förklara

Hon håller inte med om att kommunen köper mark till överpris.

– Vi har gjort en bedömning som vi tror är riktig. Man ska komma ihåg att vi pekat ut Billingen som vårt stora fokusområde där det kommer att skapas arbetstillfällen, sedan vi bestämde oss för det har naturligtvis marken ökat i värde.

Katarina Jonsson hoppas fortfarande få till ett möte med Stordalen.

– Jag hoppas kunna förklara alla delar i det här för honom. Jag hoppas att vi ska nå förståelse, säger hon.

När SVT Nyheter Väst når Petter Stordalen är han bestämd i sin kritik.

– Vad kommunen sysslar med är oacceptabelt. Man snedvrider konkurrenser och man lägger en våt filt över alla framtida investeringar från oss andra inom branchen. Dessutom missbrukar man skattebetalarnas pengar å det grövsta, hävdar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer