Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus. Foto: Amanda Carlqvist

Misstänkt mordbrand i flerfamiljshus i Skara – tre till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

20 brandmän bekämpade under natten en brand i ett flerfamiljshus på Valhall i Skara. Tre personer fick föras till sjukhus med ambulans.

Fastigheten utrymdes under natten och några personer fick hjälp att ta sig ur fastigheten med hjälp av rökdykare.

– Jag tror det ska ha börjat brinna i en lägenhet och gått upp i vinden. Hela vinden är övertänd, säger Ola Jakobsson, vakthavande befäl.

Flera ambulanser kallades till platsen och tre personer fördes till sjukhus.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten utfärdades och man uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Uppmaningen gäller inte längre.

Mordbrand

Polisen meddelande under morgonen via sin hemsida att man spärrat av platsen för teknisk undersökning och inlett en utredning om mordbrand.

Under måndagsmorgonen kom också information om att bara en av de tre är kvar på sjukhuset.

– Vi har inte jättemycket att lämna ut men två av personerna som under natten togs in har kunnat lämna sjukhuset, säger Jan Nyman, kommunikatör på Skaraborgs Sjukhus.

Vinden brunnit ner

Under natten bekämpade mellan 20 och 25 man branden som lyckades ta sig upp till fastighetens vind. Man lät under kontrollerade former vinden brinna ner. Under måndag förmiddag befann sig runt fyra brandmän kvar på platsen.

– Det brinner fortfarande på några ställen men det kommer i detta läget inte sprida sig ner till några andra lägenheter. Det pågår med andra ord ingen absolut släckning längre, säger Conny Johansson vakthavande befäl

Enligt räddningstjänsten är hela vinden övertänd på flerfamiljshuset i Skara. Ett VMA utfärdades på söndagskvällen med anledning av den kraftiga rökspridningen. Foto: Christian Svensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.