Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör grannen Thomas som vaknade av lågor vid fönstret och larmade 112. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kraftig brand i Folkets park i Skara

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan 05.30 bröt en brand ut i Folkets park i Skara med kraftig rökutveckling som följd. Byggnaden brann ner till grunden.

Grannen Thomas vaknade av lågorna han såg i fönstret och larmade 112.

– Fruktansvärt, säger Thomas Holm.

Enligt räddningstjänsten var det huvudbyggnaden som började brinna. Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen och man lät den brinna ner.

– Det finns ingen spridningsrisk i nuläget, men det är en del gnistregn som är svårt att veta var det landar, säger Stefan Johansson, vakthavande befäl på räddningstjänsten strax efter klockan 06.

Folkets park totalförstörd

Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades där räddningsledaren uppmanade alla i området att stanna inomhus, samt stänga dörrar, fönster och ventilation. Det avslutades klockan 08.

Eftersläckningsarbete pågick under stora delar av söndagen. Vid 16-tiden var insatsen avslutad. Folkets park var då helt förstörd i branden.

– Det ryker fortfarande och skulle kunna flamma upp något lättare. Men faran bedöms vara över, säger vakthavande befäl Ola Jakobsson.

Utreder mordbrand

Under eftermiddagen spärrade polisen av området och en utredning gällande mordbrand har inletts.

– Det är en rubricering som kan ändras. Men vi arbetar utefter det för att kunna göra en teknisk undersökning, säger Per Gottschalk, vakthavande befäl vid polisen.

Ingen person ska ha skadats i branden. I nuläget är det oklart vad som orsakade eldsvådan.

”Jag såg lågor i fönstret.” Hör grannen Thomas som vaknade av branden i Skara i klippet ovan.

Så här såg det ut när räddningstjänsten kom till platsen på söndagsmorgonen. Foto: Johan Sjöström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.