Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I samband med branden ska även en hög smäll ha hörts, och strax efter 8 utökades polisens avspärrning. Nationella bombskydd är skickad till platsen. Foto: Privat

Explosion vid garage – bombskyddet inkallat

Uppdaterad
Publicerad

Boende i ett område i Landvetter hörde en explosion tidigt på fredagsmorgonen. Flera bilar brann strax därefter.
En bil är totaldemolerad och två är skadade.
Nu utreder polisen bland annat ett misstänkt mordförsök.
– Vi kan se kopplingar till organiserad kriminell verksamhet, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Branden utbröt vid 7-tiden på fredagsmorgonen och räddningstjänsten Storgöteborg ryckte ut till platsen med flera enheter. Det brann i tre bilar, enligt polisen, och risken fanns att branden skulle sprida sig till garaget som bilarna stod bredvid. Explosionen ska inte ha orsakat någon personskada.

Polisen spärrade av platsen till en början på grund av att mycket folk samlades på platsen.

Sprang dit på direkten

Hans Carlberg var hemma när han hörde detonationen. Han sprang direkt till garageplatsen för att kolla sin bil, och såg då att den låg upp och ner. 

– Jag tänkte bara 'Nej!'. Vi hämtade hem den från verkstaden igår, efter en jätteservice. Och nu ligger den där totalförstörd, säger han.

Petri bor bredvid parkeringen och hörde smällen, och såg sen att det kom väldigt mycket rök från parkeringen. .

– Jag fick knappt gå ut ur mitt hus när jag skulle kolla vad som hade hänt. Min bil står ju där, så jag ville ju köra undan den. Jag såg att ena ändan av garaget har brunnit lite. Det var jättemycket folk här förut men nu är det mest media, säger Petri.

Flera bilder från platsen visar att det var en rejäl smäll. Foto: SVT

Bombskyddet kallades in

Strax efter klockan åtta utökades avspärrningen med anledning av smällen som hörts tidigare. Polisens nationella bombskydd är skickad till platsen.

En förundersökning är inledd gällande allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord.

– Det är en kraftig detonation som skett. En bil är demolerad och två är skadade, säger Anna Göransson.

Vad kan du säga om bilägaren vars bil är demolerad?

– Jag kan inte säga någonting, mer än att vi utreder eventuellt hotbild. Vi kan se kopplingar till organiserad kriminell verksamhet, säger Anna Göransson.

– Vi hör eventuella vittnen just nu och vi kommer inleda en dörrknackning i området för att ta del av eventuella iakttagelser, säger Anna Göransson.

Vad vet ni om det som detonerade?

– Ingenting i nuläget. Det får kriminalteknikerna arbeta med framåt, säger hon.

Två bilar bärgas för teknisk undersökning

Vid 14.30-tiden jobbade polisen med att bärga två av bilarna på parkeringen, som ska tas i beslag för teknisk undersökning.

– Man har bedömt att de här två bilarna är intressanta att undersöka, för att ta reda på vad det är för rester efter explosionen som har hamnat på dem, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

På fredagseftermiddagen var den tekniska undersökningen klar och avspärrningarna hävda.

– Vi vill gärna ha in iakttagelser mellan 04-08 imorse. Vi är fortfarande kvar och knackar dörr i området. Det mobila poliskontoret är kvar under kvällen och dagtid under helgen. Ingen är gripen, säger Peter Adlersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer