Foto: SVT

Brand i industri i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

Fem företag drabbas när en industribyggnad i Överlida totalförstördes i en kraftig brand. Ett 30-tal brandmän är på plats för att få branden under kontroll.

Larmet kom kvart i sju om att det brann i en 75 meter lång enplans industribyggnad i Överlida söder om Svenljunga. Fyra enheter är på plats för att bekämpa elden.

– Just nu håller taket på att säcka ihop, det är beklätt med plåt, vilket gör att branden är svår att komma åt, säger Fredrik Ivansson biträdande stabschef på räddningstjänsten.

Fick lyfta taket

Räddningstjänsten väntade strax efter åttatiden på en kranbil som ska lyfta av taket. Enligt uppgift ska det även finnas gasflaskor på fastigheten, men enligt räddningstjänsten är de nedgrävda och inte hotade av elden.

– Det är bland annat ett bageri som brinner. Branden är inte under kontroll utan har spridit sig till ytterligare två företag. Släckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland.

”Min dröm försvinner”

Fem företag bedriver verksamhet i industribyggnaden och vid elvatiden uppger SVT:s team på plats att byggnaden fortfarande brinner och att den är totalförstörd.

– Vi vet att branden startade i taket i mitten av byggnaden, men inte vad som var orsaken, säger insatsledaren Per Fägersten.

En av dem som drabbats är bagaren Imad Alsamah. Han drev under tio års tid bageri i sitt hemland Syrien innan kriget tvingade honom på flykt. För tre år sedan kom han till Sverige och nu skulle han äntligen öppna sitt företag i Överlida.

– Det är min dröm som försvinner, säger Imad Alsamah.

Polisen har spärrat av området och det finns inga rapporter om någon skadad.

Glasrutorna krossades

Vid halv elva-tiden på förmiddagen blev byggnaden överhettad och glasrutorna krossades. Räddningstjänsten beslutade då att låta större delen av byggnaden brinna ner.

– Det finns några kontor längre bort som går att rädda, allt annat är totalförstört, säger Per Fägersten.

Innan branden eskalerade och spred sig i byggnaden hann brandmännen gå in i och ta ut viktiga dokument och delar av företagens lager som fanns i byggnaden.

– Det är väldigt värdefullt för oss och kan hjälpa oss att komma igång med vår verksamhet fortare, säger Daniel Larsson Frisell vd på Överlida El som har sitt sätet i byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.