Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från branden i det gamla sanatoriet i Rävlanda. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Kraftig brand i gammalt sanatorium i Rävlanda

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla sanatoriet i Rävlanda, i Härryda kommun, började brinna under söndagen. På eftermiddagen kom besked från räddningstjänsten att ingen del av byggnaden stod att rädda.

– Det blir en totalskada, det får brinna ner totalt, säger Fredrik Hjerten, larm-och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Sjukhemmet som ligger precis mellan Göteborg och Borås ska ha stått tomt i många år. Inga människor ska direkt ha drabbats i branden som bröt ut på söndagsmorgonen.

 – Det ligger inga hus alldeles bredvid men det är en stor byggnad så det är ett omfattande arbete att se till att branden inte sprids mer i byggnaden, säger Bosse Florell vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Arbetat hela natten

Under söndagen stod det klart att byggnaden inte gick att rädda och räddningstjänsten arbetade med branden hela natten till måndagen.

– De har arbetat hela natten och vi är fortfarande på plats och gör efterkontroll, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, vid klockan 06 på måndagsmorgonen.

Kan inte utesluta anlagd brand

Även polis är på plats och hjälper räddningstjänst så att de kan arbeta ostört. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, eftersom man i nuläget inte kan utesluta att det rör sig om en anlagd brand. Ett stort område har spärrats av.

– Det har gjorts vissa fynd i anslutning till branden, det är oklart om de har med branden att göra, säger polisen presstalesperson August Brandt.

Polisen har under dagen även utfört dörrknackning i området för inhämtning av information.

Rävlanda sanatorium ”en viktig kulturhistorisk miljö”

Strax före klockan tio på förmiddagen gick ett VMA ut till allmänheten, en uppmaning till alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. En uppmaning som togs bort vid klockan 15.20 på söndagen.

Så sent som i februari i år inledde Härryda kommun ett arbete med att ta fram en helt ny detaljplan för bostäder vid Rävlanda sanatorium. Området är på cirka 70 000 kvadratmeter.

Kommunen beskriver sanatoriet och dess park som ”en viktig kulturhistorisk miljö”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.