I klippet berättar Lasse om gasexplosionen som förvandlades till ett eldhav och om sin väg tillbaka. Foto: SVT

Brandmannen Lasse minns gasexplosionen: ”Blev helt paralyserad av skräck”

Uppdaterad
Publicerad

Fastigheter i ett område stort som närmare tre Ullevi-arenor totalförstördes i den stora gasexplosionen i oljehamnen i Göteborg. Brandmannen Lasse Gustavsson fick svåra brännskador och hans kollega avled.

– Jag blev helt paralyserad av skräck, jag fattade direkt att vi hade kört in i gasmolnet, säger Lasse.

Den 8 maj är det 40 år sedan den dramatiska händelsen.

I klippet berättar Lasse om gasexplosionen som förvandlades till ett eldhav och om sin väg tillbaka.

Klockan var halv två på natten den 8 maj 1981 när polisen fick larmet om att en gasexplosion inträffat i oljehamnen i Arendal i Göteborg. Ett gasrör med propan hade exploderat och stora mängder gas läckte ut.

När brandmannen Lasse Gustavsson och hans kollega kom fram till olycksplatsen tog det bara några sekunder innan gasmolnet förvandlades till ett enormt eldhav.

Ur arkivet: Här ser ni inslaget som sändes om olyckan 1981

Misstänkt attentat

Både vittnesuppgifter och den tekniska undersökningen talade starkt för att den första explosionen orsakats av att dynamit hade placerats på röret, men trots att polisen höll flera förhör kunde ingen gärningsman gripas för attentatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.