Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren är förvånad över att Brexit är en överraskning för vissa företag. Foto: SVT

Brexit sysselsätter Västsvenska handelskammaren

Publicerad

Förvånande många företag är fortfarande oförberedda inför Brexit trots att det bara är dagar kvar.

– Det finns tyvärr exempel där man är lite nyvaken inför situationen, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Den oklara situationen kring Brexit gör att många företag som handlar med Storbrittanien svävar i ovisshet och kontaktar Västsvenska Handelskammaren för hjälp.

– Vi jobbar oerhört mycket med frågan. Vi har två-tre personer som nästan jobbar dag och natt med det här, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

De viktigaste frågorna rör tullkostnader och transporter.

Nyvakna företag

– Vi överöses av den här typen av frågor, men vi blir ändå förvånade. I veckan hade vi ett samtal från ett relativt stort företag som sa: ”Vi skall planera för Brexit. Vad skall vi tänka på? Så det är många som inte har påbörjat eller kommit så långt i ärendet”, säger Johan Trouvé.

Om man står oförberedd den 1 januari 2021, vad kan man råka ut för?

– Man kommer råka ut för ökade ledtider. Transporterna kommer helt enkelt ta längre tid. Och sedan högre kostnader i form utav tullavgifter, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.