Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Fredrik Petzäll, stationschef för Brastad brandstation, berättar om det ansträngda läget. Foto: SVT

Brist på deltidsbrandmän: Brandstationen i Brastad kan inte rökdyka

Uppdaterad
Publicerad

Brastad brandstation har haft problem i flera år med att rekrytera deltidsbrandmän. Just nu är stationen enbart bemannad till 60 procent. När flera ur personalen dessutom är hemma på grund av sjukdom eller karantän, blir det en utmaning att klara beredskapen. 

– Vi har väldigt små marginaler, säger Karl-Fredrik Petzäll, stationsansvarig styrkeledare i Brastad.

Hör styrkeledare Karl-Fredrik Petzäll berätta mer i klippet.

I omkring fyra års tid har bemanningssituationen på Brastad station varit ansträngd och rekryteringen av nya deltidsbrandmän går dåligt. I dagsläget är enbart 12 av de totalt 20 platserna bemannade.

Stationen tillhör räddningstjänsten Mitt Bohuslän som är ett kommunalförbund mellan kommunerna Lysekil, Munkedal och Uddevalla. Totalt ingår sju stationer i förbundet. Merparten av styrkorna består av deltidsbrandmän, personer som arbetar och bor inom några minuter från stationen de bemannar.

Behöver förstärkning vid rökdykning

Bristen på deltidsbrandmän har gjort att Brastad station gått från att vara en styrka på fem personer vid utryckning, till tre personer. Det gör att man inte har resurser nog att som ensam station till exempel genomföra rökdykning vid en villabrand, utan tvingas kalla på förstärkning från Munkedal och Lysekil. Förstärkning som kan ta mellan 20-25 minuter innan den är framme.  

Det har dock hittills inte hänt.

– Man bävar ju för att det ska komma ett sådant larm, säger Karl-Fredrik Petzäll.

Nu kraftsamlar förbundet för att rekrytera fler deltidsbrandmän. Bland annat har det tillsatts en person som enbart ska arbeta med deltidsorganisationen och då med fokus på just nyrekrytering.

För att bli anställd ska du vara över 18 år, frisk och ha god kondition. Du ska bo och arbeta så nära brandstationen att du hinner inställa dig enligt tiderna nedan. I vissa fall kan en anställning accepteras även om du har din arbetsplats på annan ort.

Inställelsetid:

Uddevalla: 8 min

Ljungskile: 6 min

Munkedal, Lysekil, Brastad, Skaftö, Hedekas: 5 min

Fysisk status:

Innan anställning testas din fysiska förmåga, detta görs på rullband. Du får även genomgå en läkarundersökning med arbets-EKG.

Körkort:

B-körkort är ett krav. För att få köra brandfordonen krävs C-behörighet.

Källa: Mitt Bohuslän

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer