Innan adoptionsprocessen är färdig anses Sofia vara ensamstående förälder till dottern Rut, trots att hon är gift. Foto: SVT

Britt-Marie från Bengtsfors tvingas adoptera sina egna barn

Uppdaterad
Publicerad

Hade de varit man och kvinna hade det räckt med en underskrift. För samkönade par krävs en adoptionsprocess. Nu berättar Sofia och Britt-Marie som bor i Bengtsfors om kampen för att bli föräldrar på lika villkor.

– Vi vågar inte ifrågasätta. Vi är rädda att få ett nej, att vi inte ska få adoptera vårt barn. Så vi sitter där och svarar på frågor, trots att vi brinner inombords, säger Sofia Hartman Prim. 

Hon har svårt att beskriva känslorna kring den adoptionsutredning hon och hennes fru Britt-Marie Prim just nu går igenom. Hade Britt-Marie varit man hade adoptionen inte behövts. Då hade hon blivit förälder till barnet vid födseln, även om det saknats en genetisk koppling till barnet.

– I lagens ögon är vi inte lika mycket värda, eller vårt äktenskap är inte så mycket värt, säger Britt-Marie Prim.

Ensamstående och gift samtidigt

Sofia har burit parets båda barn, efter insemination utomlands. Britt-Marie har adopterat sonen Elliot, men än så länge är Sofia ensam juridisk förälder till sju månader gamla Rut.

– På pappret är jag ensamstående förälder. Fastän jag är gift, säger Sofia.

Inför en närståendeadoption gör socialtjänsten en utredning. Samkönade par i flera svenska kommuner vittnar om att den kan gå till på olika sätt. I vissa fall görs hembesök, ibland kan syskon intervjuas och det är vanligt att nära anhöriga får uttala sig om hur lämpliga paret är som föräldrar.

– Det tär att vara normbrytande, säger Sofia.

Stöd via sociala medier

På sociala medier delar par med sig av sina erfarenheter av adoptionsprocessen, och hjälper varandra med information om familjejuridik. För många samkönade par är det en lång process att bli förälder, som inte tar slut när barnet föds. En närståendeadoption tar i genomsnitt 6-10 månader, enligt RFSL.

Varken Sofia eller Britt-Marie lägger skulden på socialtjänsten, som de menar bara gör sitt jobb. Istället hoppas de att lagen ska ändras, så att de, liksom olikkönade par, ska få bli föräldrar från födseln. Det handlar om trygghet för både barnen och föräldrarna, menar paret. Och om jämlikhet.

– Det sägs att vi är lika inför lagen. Jo, om du är man, eller man och kvinna. Men för oss, som inte är det, gäller inte det. Då är vi inte lika inför lagen, säger Britt-Marie.

SVT rapporterade · Lagen gör skillnad på samkönade och olikkönade par när det gäller adoption. Vad tänker du om det här?

09.44
Det är skillnad!
10.01
Staten borde skämmas! Stå på er bara. Dold diskriminering tar tid att eliminera. Till sist är det kärleken som vinner x x x
11.23
Blir orolig för egen del nu! Trodde att det skulle vara ganska enkelt att bli förälder om flickvännen var gravid. Jag blir kanske inte godkänd som adoptivförälder pga min kroniska sjukdom, hur rättvist är det egentligen när jag kunde varit drogmissbrukare och blivit mamma hur lätt som helst om jag gillat män? Jävligt orättvist, Sverige!
11.23
Jag blev förbluffad över artikeln. Jag har tagit det som självklart att man i samkönade äktenskap har samma rättigheter som alla andra. Utan lika rättigheter blir möjligheten att gifta sig inte mycket värd! Herregud, vi lever ju ändå i ett land som säger att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.
11.24
I ett samkönat äktenskap är ju den ena parten varken mamma eller pappa och således inte hennes eller hans eget barn som antyds i artikeln
11.24
Uppenbarligen finns det redan en praxis för gifta par som får barn efter insemination. Den borde gälla oavsett.
12.02
Det är väl ändå ingen diskrimingering om man blivit gravid utanför Sverige och inte har blodskoppling? Korta ned tider för inseminering så den kan ske i Sverige känns som lösningen med bäst rättsskydd. Det finns trots allt för barnens skull å bör gälla dem alla, oavsett föräldrarnas läggning. Råkar vara hetro, jag måste väl göra samma sak om vi inte är släkt?
12.02
Jag vet sen tidigare att i samkönade äktenskap där insemination skett behöver den andra föräldern adoptera barnet. Trodde dock att det var samma regel då de gifta är av olika kön, under förutsättning att insemination skett från någon utomstående. Väldigt konstigt.
13.48
Det som gäller för heterosexuella par bör naturligtvis gälla även för oss som lever i samkönade relationer när det kommer till insemination utomlands.
15.17
Flera som kommenterat verkar inte förstå att det finns en skillnad i reglerna mellan heterosexuella och homosexuella par när det kommer till föräldraskap, trots att artikeln beskriver den.
Christoffer tror att han skulle behöva adoptera om han och hans fru inseminerade med donatorspermier utomlands, men så är det naturligtvis inte. Han blir automatiskt pappa till barnet för att han är man.
Åsa skrivet att den andra mamman inte har något barn (ännu) men då borde det ju även gälla heterosexuella par som använder donatorspermier eller ägg? Tycker hon att en kvinna som blivit gravid med ett donerat ägg också ska behöva adoptera sitt barn, eller gäller det bara den som inte varit gravid?

Själv tycker jag att det är vansinne att ett gift par som bestämt sig för att få barn tillsammans, sparat ihop pengar, lagt massor av tid på resor och behandlingar utomlands, skrivit på samtyckesblanketter, drömt och och längtat efter barnet tillsammans ändå inte kan räknas som mamma och mamma enligt lagen.

Fakta: Lagen om föräldraskap

Visa

När en kvinna som är gift med en man får barn blir han automatiskt juridisk förälder till barnet. Det gäller oavsett om barnet kommit till genom en spermiedonation från en annan man. Reglerna gäller även om paret fått hjälp med assisterad befruktning utomlands. 

När två gifta kvinnor skaffar barn på detta sätt tvingas den som inte föder barnet adoptera det. Processen tar ofta 6-10 månader. Innan adoptionen har gått igenom har barnet bara en juridisk förälder. Skulle mamman som fött barnet avlida under processen, eller bestämma sig för att hon vill vara ensam förälder har den andra mamman ingen rätt till barnet. Utan juridiskt föräldraskap har den andra mamman inte heller rätt till föräldraledighet och vab-dagar. 

Undantag:

Många samkönade par söker sig utomlands, bland annat eftersom köerna till assisterad befruktning i Sverige är långa. Får paret hjälp på en klinik i Sverige behöver de inte göra en närståendeadoption. Då intygar de istället att de båda är föräldrar genom en så kallad föräldraskapsbekräftelse. 

Samma regler gäller för heterosexuella par som inte är gifta. Här skriver mannen under en så kallad faderskapsbekräftelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insemination för samkönade par

Mer i ämnet