Nu har en nästan åtta meter lång jättehaj hittats död. Foto: Björn Källström

Jättehajen vid Styrsö hittad död

Uppdaterad
Publicerad

En åtta meter lång brugd har hittats död i Göteborgs skärgård. Allt tyder på att det är samma brugd som tidigare i år gick på grund utanför Styrsö.

I slutet av september dök en brugd upp i en grund vik vid Styrsö. Den stora hajen, som är världens näst största fiskart, hade gått på grund. Kustbevakningen och marinbiologer kunde tillsammans med lokalbefolkningen bogsera hajen tillbaka ut på tillräckligt djupt vatten.

Hittats utanför Vrångö

Nu har en åtta meter lång brugd hittats död i Göteborgs skärgård, något som GP var först med att rapportera om. Allt tyder på att det är samma brugd som i september räddades från att ha gått på grund utanför Styrsö. Nu har den hittats utanför Vrångö.

– Vi hoppades att den skulle klara sig, men tyvärr dök den upp nu död, säger marinbiolog Björn Källström till SVT Nyheter Väst.

En privatperson ska ha hittat brugden i söndags i vattnet utanför Vrångö, där den får ligga kvar. Björn Källström har tagit vävnadsprover, leverprover och muskelprover på brugden som ska analyseras efter miljögifter.

– Vi vet inte varför den dog, Vi får se om det kommer fram nånting från proverna, säger Björn Källström.

Brugden är världens näst största fisk och tillhör hajfamiljen. Den kan bli upp till 13 meter lång och väga 7 ton. Den tros ha en livslängd på 50 år

Brugden är planktonätare och gör långa vandringar på 200-1000 meters djup.

Den lever längs Atlantens och Stilla havets kuster i de tempererade zonerna men förekommer regelbundet längs norska kusten och i Nordsjön. Den är sällsynt men regelbunden vid den svenska västkusten.

Källa: Havs och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer