Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ölbryggeriet utanför Kvänum och hör varför Claes Wernerson tror att Sverige kan stå utan lokalt bryggt öl om ökningarna fortsätter. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Bryggeriägaren: Sverige kan stå utan lokalt öl om prisökningarna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Krisen är akut för och många små bryggerier riskerar läggas ner. Det menar bryggeriernas branschförening samtidigt som bryggeriägare tror att Sverige kan stå utan lokalt bryggt öl om prisökningarna fortsätter.

– Dessvärre är det nog så illa. Tyvärr, säger Claes Wernerson när SVT Nyheter besöker hans bryggeri utanför Kvänum på Varaslätten i Skaraborg.

Kostnadsökningarna slår hårt mot landets många mindre bryggerier – en bransch som ökat explosionsartat det senaste decenniet. Förutom högre elpriser handlar det också om transporter, råvaror och emballage som blir dyrare för bryggerierna.

Vill ha lägre skatt

I en färsk undersökning som branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier har gjort betecknar 85 procent av medlemmarna i påverkan som betydande eller mycket allvarlig. 2004 fanns bara ett 30-tal bryggerier – nu över 500. Nästan alla med färre än tio anställda.

Branschen har länge drivit frågan om ha lägre skatt för små bryggerier, något som EU:s alkolholskattedirektiv tillåter och som de flesta EU-länder tillämpar. Men Sverige står fast vid att skatten minskar alkoholkonsumtionen.

Produktinformation viktig

Claes Wernersons menar däremot att stöd i form av minskad skatt för småbryggerier är ett stöd till att folk dricker bättre och mindre.

– Folk brukar vilja veta mycket om de små bryggeriernas öl och ju mer de vet om produkten desto större respekt har de för produkten och desto bättre hanterar de produkten.

Du menar att de dricker mindre?

– Det har visat sig i statistik att man dricker mindre, men bättre, säger Claes Wernerson.

M-politiker för skattelättnad

Sten Bergheden, moderat riksdagsledamot från Mariestad, har länge drivit frågan om skattelättnader för små bryggerier – men han kan i nuläget inte ge några löften.

– Jag tänker fortsätta driva frågan i riksdagen. Hur vi som parti går vidare med dessa frågor kan jag återkomma till när regeringsbildningen är klar och arbetet har kommit igång på departementen, kommenterar Sten Bergheden (M) till SVT Nyheter Väst.

Se ölbryggeriet i videon och hör Claes Wernersons om oron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.