BUP vid Skaraborgs sjukhus stänger fyra vårdplatser tillfälligt. Foto: TT

BUP i Skövde tvingas stänga vårdplatser

Publicerad

På grund av brist på specialistläkare stänger barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i Skövde fyra vårdplatser för heldygnsvård.

Inom BUP vid Skaraborgs sjukhus finns, förutom öppenvård, fyra vårdplatser för heldygnsvård i Skövde. Där vårdas barn och unga som behöver kortare slutenvårdsinsatser inom psykiatri.

Samtliga vårdplatser stängs nu tillfälligt från och med 15 september på grund av brist på specialistkompetens.

”Klarar inte uppdraget”

– Vi gör det här för att värna om patientsäkerheten och för att patienterna ska få en god och säker vård. Just nu klarar vi inte uppdraget och då får vi ta hjälp av andra förvaltningar, säger Annelie Sundén Gustavsson, verksamhetschef på BUP, Skaraborgs sjukhus.

Sjukhuset kommer inte att lägga in barn med psykiatriska besvär utan de får istället efter bedömning heldygnsvård i Trollhättan, Borås eller Göteborg.

Hur länge kommer vårdplatserna vara stängda?

– Det är svårt att säga. Det beror på hur vi lyckas med rekryteringen som pågår just nu, säger Annelie Sundén Gustavsson.

Den personal som arbetat inom heldygnsvården kommer att erbjudas arbete i BUP:s övriga verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.