– Fruktansvärt allvarligt, säger Sofia Sjöstrand, skolskjutshandläggare på Tranemo kommun, om att en chaufför varit alkoholpåverkad på jobbet. Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föräldrar larmade förgäves om onykter chaufför

Publicerad

Tranemo kommun fick samtal från oroliga föräldrar redan på måndagen, som ifrågasatte om en chaufför verkligen skulle köra skolbuss. På tisdagsmorgonen stoppades han av polisen och visade han sig vara misstänkt onykter.

Sofia Sjöstrand är skolskjutshandläggare på Tranemo kommun och berättar för SVT Nyheter Väst att en förälder hörde av sig till kommunen under måndagen och påtalade att chauffören var olämplig. Föräldern misstänkte att chauffören var onykter.

– En förälder ringde mig som hade hört det här från någon annan. Jag pratade sedan med Bergkvara (bussbolaget, reds anm). Men det är svårt att agera på rena rykten, säger Sofia Sjöstrand.

”Det fanns ju alkolås”

Hon menar att de förlitade sig på att det fanns godkända alkolås i bussen. Men efter poliskontrollen upptäckte bussbolaget att alkolåset var manipulerat.

– Vi ser då att plomberingen till alkolåset var bruten, säger Simon Sandberg, pressansvarig på Bergkvara buss.

Är det så enkelt att bryta upp det?

– Svårt eller enkelt, det vet jag inte, men det är ju inget man gör. Om man blåser positivt i alkolåset så lämnar man ju fordonet. Det här är ju ett brott som har begåtts här.

Kan förlora jobbet

Det kan bli aktuellt att avskeda mannen, menar Simon Sandberg.

– Visar det sig att det är på det här sättet och att mannen ändå kört bussen så är det absolut fog för avsked.

Är det inte fog för avsked att köra rattfull?

– Att inte kunna starta bussen genom ett positivt utandningsprov är ju allvarligt nog, då gör man ju alltid en utredning. Men att manipulera alkolåset är ju ännu allvarligare.

Simon Sandberg säger att han inte känner till uppgifterna om att de redan under måndagen fått tips om att chauffören kört rattfull.

– Det får jag undersöka med mina kollegor på plats, säger han.

”Vi får se om vi har fortsatt förtroende”

Kommunen väntar nu på svar från den tekniska undersökningen av bussen, och på Bergkvara buss egen utredning av händelsen. Bergkvara buss är det enda bolaget som kör skolskjutsar i Tranemo kommun.

Har ni förtroende för Bergkvara buss efter det här?

– Vi får se vad vi kommer fram till, vi inväntar ju bussbolagets redovisning. Sen får vi diskutera hur vi går vidare, säger Sofia Sjöstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer